Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on mar 4, 2018 in Kulinaria |

Przepis na idealne pulpety w sosie pomidorowym – doradca smaku

Kto z nas nie lubi pulpecików? Delikatne mięso mielone polane pysznym, gęstym sosem z pomidorów to z pewnością smak dzieciństwa wielu z nas. Jak jednak je przyrządzić? Oto prosty i szybki przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym doradca smaku.

zapiekane pulpeciki w sosie pomidorowym – doradca smaku

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy mielone mięso wraz z przyprawami: czerwoną słodką papryką, pieprzem i szczyptą oregano. Podlać odrobiną intensywnego bulionu mięsnego, pozostawić do odparowania wody. Mięso z przyprawami przełożyć do miseczki, wymieszać by całość przybrała jednolitą masę. Dodać 3-5 łyżek bułki tartej lub wcześniej namoczoną i odciśniętą z wody bułkę kajzerkę. Całość mieszać kilka minut do uzyskania jednolitej masy. Następnie należy uformować kulki wybranych rozmiarów i dobrze podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Gdy pulpeciki będą podsmażone, dodajemy szklankę bulionu i 200ml przecieru pomidorowego. Należy gotować przez około 15-20min. Możemy przygotować również zapiekane pulpeciki w sosie pomidorowym – wystarczy wygotować nieco więcej wody, przełożyć pulpety z sosem do naczynia żaroodpornego, przykryć tartym serem i zapiec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.