Pages Menu

Categories Menu

Posted by on lut 21, 2018 in Kulinaria |

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i fetą. Przepis na schabowe roladki z pomidorami suszonymi i serem feta

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i fetą. Przepis na schabowe roladki z pomidorami suszonymi i serem feta

Roladki ze schabu z farszem z suszonych pomidorów i sera feta to doskonały pomysł na pożywną i wykwintną kolację. Kotlety schabowe mocno rozbijamy, by mięso stało się bardziej kruche, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, zostawiamy by przyprawy się przegryzły. W międzyczasie przygotowujemy farsz: na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, czosnek i suszone pomidory.

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i fetą

Opcjonalnie do farszu można dodać drobno posiekaną paprykę. Na środek każdego kotleta nakładamy kilka listków świeżego szpinaku lub sałaty roszponki oraz łyżkę farszu – musimy pamiętać, że zbyt duża ilość farszu uniemożliwi nam zawinięcie roladek. Na farsz nakładamy odrobinę rozdrobnionego sera feta. Schab faszerowany suszonymi pomidorami i fetą zawijamy w ciasne roladki i przewiązujemy sznurkiem. Całość podsmażamy ze wszystkich stron tak, by mięso lekko się zarumieniło, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy wodą lub bulionem i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Schab faszerowany pomidorami suszonymi powinien zapiekać się około godziny – powinniśmy jednak regularnie sprawdzać stan mięsa, a w razie konieczności dolewać wody lub bulionu.