Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on wrz 11, 2017 in Kulinaria |

Zdrowe muffinki z płatków owsianych – muffiny owsiane bez mąki

Muffiny owsiane bez mąki to szybkie i proste w wykonaniu danie, które potrafi zaskoczyć swym wyjątkowym smakiem każdego smakosza słodkich deserów. Jak przyrządzić przepyszne muffinki owsiane?

muffiny owsiane bez mąki

Muffiny na bazie zdrowych płatków owsianych doskonale nadają się na przekąskę dla osób dbających o linię. Niezwykłym smakiem i aromatem cieszą się muffinki z płatków owsianych bez mąki wykonane na bazie jogurtu. Pospolitą w wypiekach mąkę pszenną zastępują tutaj zdrowe i bogate w błonnik płatki owsiane, a zamiast tłuszczu można dodać mniej kaloryczny jogurt. Do przyrządzenia ciasto potrzebne jest jedno jajko, 80 g płatków owsianych górskich oraz 80 g jogurtu naturalnego. Wszystkie składniki ciasta należy dobrze wymieszać, a następnie dodać do niego ulubione owoce lub bakalie. Idealnie smakują z dodatkiem świeżych owoców takich jak: truskawki, banany, jagody, borówki czy z dodatkiem wiórków kokosowych, orzechów włoskich, rodzynek lub innych ulubionych bakalii. Upieczone w specjalnych foremkach muffiny owsiane bez mąki są zdrową, szybką w wykonaniu oraz pyszną przekąską, która z pewnością zachwyci każdego domownika.