Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj
Puszyste ciasta drożdżowe znane są w polskiej kuchni od dawien dawna. Już nasze prababcie częstowały swoich domowników drożdżowymi plackami obsypanymi pyszną kruszonką. Dziś niezwykle popularne jest pieczenie bułeczek drożdżowych bez jaj.
bułeczki drożdżowe bez jajek
Nie do wszystkich ciast drożdżowych potrzebne są jaja. Wśród wielu przepisów polecanych na blogach internetowych bardzo często możemy spotkać przepisy na bułeczki drożdżowe bez jajek. Do przyrządzenia takiego ciasta drożdżowego potrzebujemy 330 g mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 250 ml mleka, ewentualnie wody, 7 g suszonych drożdży, 2 łyżki cukru lub miodu oraz szczyptę soli. Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, solą oraz cukrem. Dosypkich składników dolewamy letnie mleko i oliwę, a następnie wyrabiamy ciasto. Aby wyrosło odstawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie urywamy kawałki ciasta kształtujemy z nich okrągłe placuszki i układamy na naoliwionej blaszce. W celu ponownego wyrośnięcia odstawiamy bułeczki jeszcze na pół godziny, a następnie smarujemy na wierzchu mlekiem i pieczemy 15-20 minut w około 180°C. Puszyste bułeczki bez jajek doskonale smakują z nadzieniem owocowym i obficie posypane waniliową kruszonką.
Najnowsze komentarze