Pages Menu

Categories Menu

Posted by on gru 7, 2020 in Kulinaria |

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Kuchnia włoska w Polsce cieszy się wyjątkową popularnością. Nic dziwnego – w końcu Włosi, tak samo jak my, uwielbiają produkty mączne, aromatyczne sosy i intensywne smaki. Przedstawiamy 4 najbardziej popularne dania kuchni włoskiej, które z łatwością przygotujesz w swoim domu!

1. Makarony

Kuchnia włoska nie istnieje bez makaronów – i to dziesiątek jego odmian! Różne kształty i wielkości sprawiają, że Włochy to prawdziwy raj dla miłośników pasty. Oczywiście najpopularniejszą odmianą makaronu jest spaghetti. W Polsce najczęściej przyrządza się spaghetti bolognese w skład którego wchodzą m.in. pomidory w sosie i mięso mielone oraz spaghetti carbonara z boczkiem i jajkami.

2. Pizza

Prawdziwa włoska pizza charakteryzuje się chrupiącym, bardzo cienkim ciastem, pysznym, aromatycznym sosem i dobrej jakości dodatkami. Ciasto wykonuje się z mąki typu 00 a do podstawowych dodatków należy ser mozarella, szynka prosciutto, owoce morza oraz dodatki warzywne i grzyby. Typowej włoskiej pizzy nigdy nie podaje się jednak z sosami! Dodatkiem do tego wspaniałego placka jest dobrej jakości oliwa. Należy również pamiętać, że w trakcie robienia pizzy najważniejszy jest umiar: nie należy przesadzać z ilością i różnorodnością dodatków.

3. Minestrone

Minestrone to warzywna włoska zupa, na którą nie ma jednego przepisu, a każda gospodyni uznaje jedyną, rodzinną formułę przygotowania tego dania. Zwykle jest to wywar z jarzyn z dodatkiem m.in. pomidorów, ziemniaków, cebuli, cukinii i fasoli. Minestrone to zupa jarska, a często do jej przyrządzenia używało się po prostu resztek, które zostały po innych posiłkach.

4. Risotto

Risotto to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Do jego przyrządzenia używa się specjalnego, okrągłego i kleistego ryżu, bulionu, odrobiny białego wina oraz szczypty szafranu. Ważne są również dodatki: wykorzystać można m.in. grzyby, owoce morza, krewetki, drób i warzywa. Risotto charakteryzuje się “papkowatą”, kleistą formą i wykwintnym, bardzo aromatycznym smakiem.