Jak podawać owoce morza?
Owoce morza to jedne z bardziej drogich posiłków, jakie można zamówić w Polsce i nie tylko. Są one jednak niesamowicie zdrowe, chude i bogate w kwasy omega 3, co jest bardzo korzystne dla ludzkiego organizmu. Najczęściej spożywanym owocem morza są krewetki, jednak nie są to jedyne morskie przysmaki, bo które warto sięgnąć. Jakich owoców morza warto spróbować i jak je podawać?
Jak przyrządzić krewetki?
Bardzo dobre są krewetki w aromatycznym czosnku z zieloną pietruszką, natomiast można je podawać również w sosie pomidorowym i w koktajlach. Sprawdzają się doskonale jako dodatek do pizzy. Krewetki mogą także pełnić funkcję dania ulicznego, typu street food. Wówczas smaży się je w panierce na głębokim oleju, panierka ta jest zrobiona z tempury. Tak usmażone krewetki należy podać z frytkami, sosami (pikantnym majonezem lub sosem słodko-ostrym) oraz surówką typu coleslaw. Jest to popularne danie w kuchni śródziemnomorskiej.
Pozostałe owoce morza
Innymi znanymi owocami morza są kalmary, które również można podawać w tempurze z frytkami i pikantnymi sosami. Kalmary mogą także posłużyć jako dodatek do zup rybnych, sosów z makaronami oraz jako mięsny i jednocześnie lekki dodatek do sałatek. Ośmiornice natomiast w krajach takich jak Tajlandia czy Kambodża podawane są na patykach, po poprzednim grillowaniu na wolnym ogniu. Mniej znanymi owocami morza są małże, które także doskonale smakują w zupach, jednak one najczęściej są podawane w lekkiej, kokosowej zupie zwanej laksą. Droższe owoce morza to homary, które stanowią jeden z najdroższych przysmaków dostępnych do kupienia w restauracjach. Homar może stanowić koszt ponad 100 zł za posiłek. Znanym afrodyzjakiem są ostrygi, które jada się na surowo, wcześniej polewając je sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
Wszystkie owoce morza podaje się z grzankami posmarowanymi masłem czosnkowym. Napoje najczęściej podawane do owoców morza to białe lub różowe wino a także proseco. Te połączenia smaków doskonale do siebie pasują.
Najnowsze komentarze