Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on kwi 11, 2018 in Kulinaria |

Filet z indyka ze śliwkami – z czym go podawać? Filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami

Filet z indyka powoli wypiera tradycyjną pierś z kurczaka. Ten rodzaj mięsa jest nieco bardziej kruchy, delikatniejszy i bardziej pożywny. Filet z indyka możemy przygotować na bardzo wiele różnych sposób.

Filet z indyka ze śliwkami

Sznycle przyrządzane są z rozbitego mięsa, które panieruje się w jajku, mące i bułce tartej i smaży na bardzo rozgrzanym oleju. Podawać go można z ziemniakami, frytkami i zestawem surówek. Ale mięso z indyka doskonale komponuje się również z owocami! Filet z indyka ze śliwkami lub żurawiną to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Mięso z piersi możemy również przyrządzić w formie roladek i nadziać wybranym farszem np. serem feta i rukolą, pomidorami i mozzarellą lub szpinakiem i serem pleśniowym.

Filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami

Filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych, wykwintnych smaków. Z tego mięsa możemy przyrządzić również “białkową pizzę”: wystarczy cienko rozbić kotlety i podsmażyć je z wybranymi przyprawami, posmarować sosem pomidorowym oraz nałożyć na nie wybrane warzywa pokrojone w kostkę (np. cebulę, paprykę, kukurydzę, świeży szpinak) i starty żółty ser lub mozzarellę pokrojoną w plastry. Kotlety wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 190 stopni – tak przyrządzone filety nie wymagają dodatków warzywnych, jednak podawać je możemy z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.