Savoir vivre – jakie łyżki podawać do dań?
Zasady savoir vivre są wyjątkowo skomplikowane: w końcu wiele zachowań i zasad, które formalnie obowiązują, nie są przestrzegane na co dzień. Ilość sztućców podawanych na oficjalnych przyjęciach może początkowo przerażać. Dziś przedstawiamy krótki poradnik na temat łyżek, które podawane są do odpowiednich dań.
Łyżki stołowe
Łyżki stołowe (lub obiadowe) to te, które podawane są do zup i dań głównych. Najważniejsze z nich to dwie łyżki do zup. Do tych, które zawierają makaron, ryż lub dużą ilość warzyw podawane są węższe, lekko szpiczaste łyżki obiadowe, do kremów natomiast podaje się łyżki o bardziej zaokrąglonych brzegach. Do dań głównych podaje się łyżki sałatowe (dosyć płytkie, szerokie), duże chochle do nabierania zup i kremów, łyżki do sosów oraz większe półmiskowe, które mają na celu nakładanie ziemniaków czy mięsa. Jeśli dopiero rozpoczynamy kompletowanie naszej kuchni musimy pamiętać, że nawet wysokiej jakości sztućce, takie jak sztućce Lauer zawierają podstawowe łyżki do zup.
Łyżki deserowe
Najpopularniejsze są tradycyjne łyżeczki deserowe, które charakteryzują się stosunkowo szeroką miseczką. Dodatkowo możemy wyróżnić łyżeczki do kawy, herbaty i cukru. Ważną rolę odgrywają łyżeczki koktajlowe, które posiadają długą rączkę umożliwiającą spożywanie deserów z wysokich pucharków lub szklanek. Rzadziej spotkać się możemy ze specjalnymi łyżkami do cytrusów, które posiadają zaostrzony czubek i ząbki na krawędziach, co ułatwia nabieranie mięsistych owoców.
Najnowsze komentarze