Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on lis 21, 2017 in Kulinaria |

Kruche ciasto bez jaj – ciasto na tartę bez jajek

Większość pań domu kruche ciasto przyrządza z dodatkiem całych jaj lub samych żółtek. Gdy w naszej lodówce zabraknie tego składnika warto sięgnąć po przepis na ciasto kruche bez jajek. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

kruche ciasto bez jajek

Nie każda gospodyni domowa wie o tym, że żółtka kurzych jaj można zastąpić kwaśną śmietanką i w ten sposób przyrządzić kruche ciasto. Aby przyrządzić kruche ciasto bez jajek potrzebujemy3 szklanki mąki pszennej, szklankę cukru, cztery łyżki śmietany, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz kostkę margaryny. Przygotowanie kruchego ciasta bez jajek rozpoczynamy od przesiania na stolnicę mąki do której dodajemy proszek do pieczenia, cukier, pokrojoną w kostkę margarynę oraz śmietanę. Następnie z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy na godzinę do lodówki.

ciasto na tartę bez jajek

Przyrządzone w ten sposób ciasto doskonale nadaje się do zrobienia jabłecznika, makowca czy sernika. W podobny sposób możemy też przyrządzić ciasto na tartę bez jajek., z tym że wystarczy zrobić ciasto z połowy porcji składników. Tarta bez jajek wyśmienicie smakuje, jeśli na kruche ciasto prze upieczeniem dodamy ulubione owoce, bakalie i przykryjemy je pod pierzynką przyrządzoną z cukru, budyniu i białek. Taka tarta to doskonały pomysł na słodki podwieczorek spożywany w gronie najbliższych.