Zupa dobra na wszystko – pomysły na zupę
Oto kilka przepisów na sprawdzone i smaczne zupy.
1. Zupa krem z pieczarek
Składniki:
– 80 dag pieczarek
– 2 litry bulionu ( mięsno- warzywny lub sam warzywny)
– 1 łyżka masła
– sól
– pieprz
– przyprawa vegeta
– 2 serki topione najlepiej kremowe lub grzybowe
– 2 łyżki mąki
– koperek
– groszek ptysiowy lub grzanki (wedle uznania)
Przygotowanie:
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na malutkie kawałeczki. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy grzyby, posypujemy vegetą i dusimy, aż do odparowania wody. W garnku przygotowujemy 2 litry bulionu, podduszone grzyby jeszcze chwilę gotujemy. Serki topione miksujemy w kubeczku razem z odrobiną wywaru. Dodajemy do zmiksowanych serków jeszcze mąkę i nadal miksujemy. Wlewamy całość do zupy i przyprawiamy do smaku. Nalewamy zupę na talerz, dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki oraz posypujemy koperkiem.
2. Zupa kartoflana
Składniki:
– 2 litry bulionu mięsnego
– 5 ziemniaków
– marchewka
– cebula
– łyżka mąki pszennej
– 20 dag kiełbasy
– 1 łyżka oleju
– 3 listki laurowe
– 6 ziarenek ziela angielskiego
– maggi
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Do wcześniej przygotowanego bulionu dodajemy warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw (20 – 30 minut). Posiekaną cebulę zarumieniamy na patelni, dodać mąkę i chwilę razem podsmażyć. Zasmażkę dodajemy do zupy, mieszając. Doprawiamy do smaku. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oleju, następnie dodajemy do zupy. Chwilę wszystko razem gotujemy.
3. Kapuśniaczek
Składniki:
– 6 ziemniaków
– 1 marchew
– 1 pietruszka mała
– cebula
– kapusta kiszona
– 3 listki laurowe
– 5 ziela angielskie
– przyprawa do dań z kapusty
– przecier pomidorowy
– kiełbasa podsmażana
Przygotowanie:
Obrać ziemniaki, wypłukać, pokroić w kostkę, zalać wodą do połowy garnka ( 4-5 litrów). Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę. Gotujemy wszystko razem ( danie jednogarnkowe). Zeszklić cebulę na łyżce margaryny lub oleju, dodać do zupy. Dodajemy kapustę kiszoną drobno pokrojoną ( ok. 1, 5 szklanki). Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, przyprawę do dań z kapusty, przecier pomidorowy, kiełbasę podsmażoną. Wszystko razem gotujemy i dodajemy wody, aby zupa nie była za gęsta.
Najnowsze komentarze