Pages Menu

Categories Menu

Posted by on paź 11, 2021 in Kulinaria |

Idealny chleb na zdrowie

Idealny chleb na zdrowie

Chleb jest podstawą diety Polaków, co nie zmienia się od wieków, jednak zmienia się podejście do jedzenia i coraz więcej osób decyduje się jeść zdrowo. Czy trzeba przy tym rezygnować całkowicie z pieczywa? Niekoniecznie – można bowiem zdecydować się na własne przygotowanie i mieć w domu chleb który odmienia życie.

Zdrowsze podejście do chleba

Wraz ze wzrostem świadomości na temat zdrowego odżywiania więcej osób decyduje się na stopniowe zmiany w swojej diecie, przez co częściej sięgają po produkty z grupy „super foods”, w ich jadłospisie więcej miejsca zajmują wszelkiego rodzaju warzywa, owoce, orzechy, pestki i nasiona.

To właśnie korzystając z tych zdrowych produktów, które nie tylko będą smakować i nasycą, ale też dostarczą odpowiednią dawkę witamin, minerałów i innych składników odżywczych, można we własnym domu upiec chleb, który nie będzie zawierał w sobie konserwantów i będzie o wiele „bogatszy” od zwykłego pszennego chleba, który najczęściej kupuje się w piekarni.

Przygotowanie go nie powinno nastręczyć trudności, zaś potrzebne produkty znaleźć można w sklepach na półkach ze zdrową żywnością.

Składniki na keksówkę o wymiarach 20×11 cm

  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • ¾ szklanki siemienia lnianego
  • ½ szklanki migdałów
  • 1 ½ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 ½ szklanki zimnej wody + 3 łyżki

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 185 stopni Celsjusza.
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej. Wlać płynne składniki do suchych, dokładnie wymieszać przez około 1-2 minuty. Odstawić na 1-2 godziny do czasu wchłonięcia płynów.
Keksówkę wysmarować lekko olejem kokosowym, masę z ziaren przełożyć do środka. Piec przez 50-60 minut. Wyjąć, odstawić na godzinę do schłodzenia w formie. Po tym czasie wyciągnąć go, odstawić do całkowitego ostudzenia – najlepiej przez całą noc.
Kroić cienkim, ostrym nożem. Jeść według uznania.