Pages Menu

Categories Menu

Posted by on wrz 21, 2020 in Kulinaria |

Patent na domowe kostki rosołowe.

Patent na domowe kostki rosołowe.

Kostki rosołowe to najbardziej powszechna – obok soli i pieprzu – przyprawa używana w kuchni. Jest tak powszechna, ponieważ jej zastosowanie jest uniwersalne, kostki rosołowe ubogacają szereg potraw lepszym smakiem – od podkreślenia smaku rosołu, poprzez wzmocnienie i nadanie wyrazistości wszelkim rodzaju sosom i innym potrawom. Jednak produkt ten, który jest dostępny w sprzedaży zawiera mnóstwo chemii, w trosce więc o zdrowie swoje i swoich bliskich, warto spróbować wykonać ten produkt samodzielnie w domu, nie jest to wcale takie trudne.

Patent na domowe kostki rosołowe.

Wykonanie domowego, aromatycznego bulionu można wykonać samodzielnie w domu ze świeżych, naturalnych i zdrowych składników. Nie trzeba temu poświęcić – jak wiele osób uważa – dużej ilości czasu. Dodatkowo gotowy produkt można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić, lub przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce, sposobów przechowywania jest kilka.

Domowe kostki rosołowe raz przygotowane wystarczą nam spokojnie na dłuższy czas użytkowania, warto więc raz na jakiś czas poświęcić odrobinę czasu, aby je samodzielnie przygotować – taki produkt jest wiadomego pochodzenia, bez sztucznych konserwantów i chemicznych wzmacniaczy smaku.

Do przygotowania takiej przyprawy wystarczą warzywa, przyprawy, ulubione zioła suszone lub świeże, a także wybrane gatunki mięsa – zazwyczaj jest to drób i wołowina. Świetnym dodatkiem są również grzyby.

Kostki rosołowe można robić według uznania, mogą one być tylko warzywne, które są uniwersalną bazą do wielu potraw, można wykonać też takie z dodatkiem grzybów, wołowiny lub kurczaka lub typowo ziołowe bulionetki.

Najlepszym i najszybszym rozwiązaniem w przygotowaniu domowych kostek jest przygotowanie większej ilości części podstawowej, warzywnej masy, którą po przygotowaniu można podzielić na części, by później każdą z nich wykorzystać do przygotowania oddzielnych rodzajów bulionetek – warzywnych, drobiowych, grzybowych lub ziołowych. W tym celu wystarczy dodać ulubione rodzaje mięs i ziół.