Pages Menu

Categories Menu

Posted by on paź 30, 2017 in Kulinaria |

Sos winegret z czosnkiem – doskonały dodatek do wielu dań

Sos winegret z czosnkiem – doskonały dodatek do wielu dań

Współczesna kuchnia polska preferuje nieco inne dania kulinarne, niż kuchnia staropolska. Dziś na wielu stołach nowoczesnych pań domu pojawiają się doskonałe sałatki i dania z ryb, owoców morza, kurczaka czy cielęciny. Smakują one doskonale jeśli są podane z sosem winegret z czosnkiem.

Sos winegret z czosnkiem

Sos winegret z czosnkiem nie jest trudny do przyrządzenia, a dodaje wyśmienitego smaku wielu nowoczesnym potrawom serwowanym coraz częściej na wielu stołach. W celu przygotowania aromatycznego sosu winegret z czosnkiem potrzebujemy 1/4 szklanki drobno posiekanego koperku, 2 łyżki drobniutko posiekanej czerwonej cebuli, łyżeczkę startej skórki cytryny, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 1/ 4 szklanki białego octu winnego, łyżeczkę soli, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki sosu chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku, 1/3 szklanki wrzącej wody oraz 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki, z wyjątkiem wody i oliwy należy wymieszać za pomocą blendera, a następnie dodać wrzącą wodę oraz oliwę z oliwek. Dobrze wymieszany sos można przechowywać w hermetycznym pojemniku do pięciu dni.