Aromatyczny piernik bez jajek
Piernik to wyjątkowe ciasto korzenne, które gości na stole bożonarodzeniowym, w prawie że każdej polskiej rodzinie. Cieszy się ono nie tylko wyśmienitym smakiem oraz aromatycznym zapachem, lecz także jest błyskawiczne w przyrządzeniu.
piernik bez jajek
Piernika oblanego pyszną polewą czekoladową nie może zabraknąć na świątecznym stole w okresie świąt bożonarodzeniowych. Jest to proste w przyrządzeniu ciasto, które potrafi przyrządzić większość gospodyń domowych. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się piernik bez jajek.. Do przyrządzenia takiego ciasta piernikowego potrzebujemy zaledwie kilka minut. Co więcej nie musimy używać miksera. Aby przyrządzić ciasto potrzebujemy: 2 szklanki mleka, 3 szklanki maki pszennej, 1/2 szklanki oleju, 1 szklankę cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 duże łyżki dowolnego dżemu oraz kopiastą łyżkę przyprawy do piernika.
Płynne składniki takie jak: mleko, olej i dżem należy wymieszać, a następnie dodać do nich przesianą mąkę i resztę sypkich składników. Opcjonalnie, by dodać ciastu wyjątkowego smaku możemy dodać do niego ulubione bakalie takie jak rodzynki czy orzechy. Wszystkie składniki energicznie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie przelewamy ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Upieczone ciasto wyśmienicie smakuje jeśli polejemy je polewą czekoladową.
Piernik bez jajek to doskonałe ciasto, które możemy błyskawicznie przyrządzić na wypadek wizyty niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach. Otóż pomijając dodanie przyprawy do piernika otrzymamy wyśmienity murzynek.
Najnowsze komentarze