Jak zrobić fit tartę z serkiem mascarpone?
Fit tarta z mascarpone to jeden z tych deserów, który nie tylko wzbogaci Twój posiłek o dodatkowe biało, ale też sprawi, że całość posiłku będzie kulinarnym niebem. Tarty to o tyle wdzięczne pozycje kulinarne, że można je przyrządzać zarówno na ostro, jak i na słodko. Jednak dzisiaj ten przepis zostanie przyrządzony wybitnie na słodko. Przepisów na kruche ciasto jest bez liku. Każdy ma swoją wersję, ale ta z przepisu poniżej jest sprawdzona o tyle, iż wypieki z niego są tworzone przez wielu. A im prostszy przepis tym lepiej, gdyż właśnie prostota jest najlepsza!
Składniki
Krem mascarpone
1 serek mascarpone
kilka kropli zapachu naturalnego (np. waniliowego)
1-2 łyżeczki słodzidła niskokalorycznego (np. erytrolu)
Ciasto kruche
2 całe jajka
200-300g mąki
szczypta soli
1/2 opakowania margaryny roślinnej lub masła w temperaturze pokojowej
1-3 łyżki chłodnej wody
Przepis jest bajecznie prosty i nada się dla tych, którzy chcą uzupełnić węglowodany oraz białko w swoich codziennych przepisach. Serek wystarczy dokładnie wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami.
Mąkę na ciasto kruche przesiać przez sitko, miskę z mąką odstawić na bok. Skroić masło do rondelka i na najmniejszym palniku doprowadzić do rozpuszczenia. Należy tu pamiętać o tym by poczekać do ostudzenia masła do temperatury powietrza – poprawia to znacznie komfort rozrabiania ciasta, a i składniki lepiej się łączą.
Jajka roztrzepać w miseczce na jednolitą masę, można zrobić również kogel mogel – ciasto wychodzi wtedy delikatniejsze i bardziej kruche. Połączyć mąkę z ostudzonym masłem (ważne: musi być chłodne, ale jeszcze w formie płynu by jajka się nie ścięły!) i wcześniej przygotowanymi jajkami. Wyrabiać do osiągnięcia jednolitej masy. Dobrze wyrobione ciasto kruche charakteryzuje się tym, że po mocnym naciśnięciu ciasto wraca częściowo do swojej form. Nie kruszy się i jest elastyczne. Po wyrobieniu można zawinąć je w folię spożywczą i na pół godziny należy wstawić do lodówki.
Oddzielić ⅔ części ciasta, przeznaczone będzie na wyłożenie dna formy do tarty. Formę należy posmarować masłem, dzięki temu ciasto nie będzie nam przywierało. Jako, że jest to tarta z “surowym” nadzieniem, będzie pieczony tylko spód. Ciasto należy piec w 180* stopniach, około 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu spodu nałożyć serek do upieczonego spodu. Można tartę włożyć na kolejne pół godziny do lodówki. Takie schłodzenie sprawi, że serek stanie się bardziej podatny na utrzymanie zwartej formy. Smacznego!
Najnowsze komentarze