Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sty 23, 2021 in Kulinaria |

Jak zrobić fit tartę z serkiem mascarpone?

Jak zrobić fit tartę z serkiem mascarpone?

Fit tarta z mascarpone to jeden z tych deserów, który nie tylko wzbogaci Twój posiłek o dodatkowe biało, ale też sprawi, że całość posiłku będzie kulinarnym niebem. Tarty to o tyle wdzięczne pozycje kulinarne, że można je przyrządzać zarówno na ostro, jak i na słodko. Jednak dzisiaj ten przepis zostanie przyrządzony wybitnie na słodko. Przepisów na kruche ciasto jest bez liku. Każdy ma swoją wersję, ale ta z przepisu poniżej jest sprawdzona o tyle, iż wypieki z niego są tworzone przez wielu. A im prostszy przepis tym lepiej, gdyż właśnie prostota jest najlepsza!

Składniki

Krem mascarpone
1 serek mascarpone
kilka kropli zapachu naturalnego (np. waniliowego)
1-2 łyżeczki słodzidła niskokalorycznego (np. erytrolu)

Ciasto kruche
2 całe jajka
200-300g mąki
szczypta soli
1/2 opakowania margaryny roślinnej lub masła w temperaturze pokojowej
1-3 łyżki chłodnej wody

Przepis jest bajecznie prosty i nada się dla tych, którzy chcą uzupełnić węglowodany oraz białko w swoich codziennych przepisach. Serek wystarczy dokładnie wymieszać mikserem z pozostałymi składnikami.

Mąkę na ciasto kruche przesiać przez sitko, miskę z mąką odstawić na bok. Skroić masło do rondelka i na najmniejszym palniku doprowadzić do rozpuszczenia. Należy tu pamiętać o tym by poczekać do ostudzenia masła do temperatury powietrza – poprawia to znacznie komfort rozrabiania ciasta, a i składniki lepiej się łączą.

Jajka roztrzepać w miseczce na jednolitą masę, można zrobić również kogel mogel – ciasto wychodzi wtedy delikatniejsze i bardziej kruche. Połączyć mąkę z ostudzonym masłem (ważne: musi być chłodne, ale jeszcze w formie płynu by jajka się nie ścięły!) i wcześniej przygotowanymi jajkami. Wyrabiać do osiągnięcia jednolitej masy. Dobrze wyrobione ciasto kruche charakteryzuje się tym, że po mocnym naciśnięciu ciasto wraca częściowo do swojej form. Nie kruszy się i jest elastyczne. Po wyrobieniu można zawinąć je w folię spożywczą i na pół godziny należy wstawić do lodówki.

Oddzielić ⅔ części ciasta, przeznaczone będzie na wyłożenie dna formy do tarty. Formę należy posmarować masłem, dzięki temu ciasto nie będzie nam przywierało. Jako, że jest to tarta z “surowym” nadzieniem, będzie pieczony tylko spód. Ciasto należy piec w 180* stopniach, około 45 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu spodu nałożyć serek do upieczonego spodu. Można tartę włożyć na kolejne pół godziny do lodówki. Takie schłodzenie sprawi, że serek stanie się bardziej podatny na utrzymanie zwartej formy. Smacznego!