Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on wrz 22, 2020 in Kulinaria |

Ogniste placki

Niebanalne, zachwycające smakiem placki po meksykańsku to nutka egzotyki wpleciona w danie obiadowe. Wystarczy parę składników, a całość zyskuje niepowtarzalnego, wyrazistego charakteru. To jest tak zwane danie „na szybko”, które powstaje z tego, co można znaleźć w lodówce i spiżarni.

Placki po meksykańsku bazują w oparciu o mąkę kukurydzianą, zatem jest to również danie polecane osobom, będącej na diecie bezglutenowej. Mielone mięso oraz dodatki w postaci kukurydzy oraz fasolki, w połączeniu z niebanalnym sosem sprawiają, że to naprawdę nieziemski obiad.

Do powstania placuszków potrzebne jest:

PLACKI:

-1 puszka kukurydzy
-1/2 szklanki mąki kukurydzianej
-1 jajko
-1 łyżka jogurtu typu greckiego
-4 plastry żółtego sera
-1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
-sól oraz pieprz
-olej do smażenia

SOS MEKSYKAŃSKI:

-1 cebula
-250 g mięsa mielonego, wołowego lub zmieszane razem
-1 puszka krojonych pomidorów
-1 szklanka soku pomidorowego (może być domowy przecier pomidorowy)
-1/2 puszki czerwonej fasoli
-3 łyżki kukurydzy z puszki
-sól oraz pieprz
-odrobina chili dla smakoszy
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżka dowolnego ketchupu
-1 łyżeczka słodkiej papryki
-olej do smażenia

Sposób przyrządzania w paru krokach:

SOS:

1. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni wraz z olejem. Gdy się zeszkli, dorzucamy mięso. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, papryką. Wysmażamy tak długo, dopóki mięso nie będzie już surowe.
2. Dodajemy krojone pomidory i podsmażamy. Następnie zalewamy wszystko sokiem pomidorowym. Przyprawiamy do smaku cukrem oraz ketchupem. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy fasolkę czerwoną oraz kukurydzę.

PLACKI:

1.Kukurydzę odsączamy na sitku i wrzucamy do miseczki. Wbijamy surowe jajko i wszystko dokładnie blendujemy.
2. Wsypujemy mąkę kukurydzianą, żółty ser pokrojony w kostkę, jogurt grecki. Całość dokładnie mieszamy.
3. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz papryką.
4. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż zrobią się chrupiące i nabiorą złocistego odcienia.

Najlepiej na patelnię „wylewać” jedną, niewielką chochelkę masy na placki po meksykańsku.

Gotowe placki polewamy obficie gotowym sosem i…jemy!