Pages Menu

Categories Menu

Posted by on mar 23, 2021 in Kulinaria |

Jak przygotować tort makaronikowy z gruszką?

Jak przygotować tort makaronikowy z gruszką?

Mało kto potrafiłby się oprzeć tak pysznemu deserowi jak tort makaronikowy z gruszką. Jest niemal idealną opcją na deser na każdy dzień i każdą okazję. Co prawda potrzeba trochę czasu by go przygotować, ale naprawdę jest tego wart. Ale jak tak właściwie przygotować taki tort? Już podpowiadamy.

Zacznijmy więc od tego jakie składniki będą nam potrzebne. Nie ma ich dużo i są łatwo dostępne co sprawia, że przygotowanie takiego tortu staje się jeszcze bardziej atrakcyjne. Nie wspominając już o tym jak dobrze smakuje.

Potrzebne składniki

– opakowanie okrągłych czekoladowych ciasteczek makaronikowych
– gruszki
– cytryna
– gorzka czekolada
– 150 ml mleka
– jajka
– 250 g cukier
– laska wanilii

Natomiast do przygotowania kremu potrzebujemy:

– 100 g gorzkiej czekolady
– 150 ml śmietanki
– łyżkę masła
– łyżkę płynnego miodu

Jak widać składniki proste i łatwo dostępne w większości sklepów. Także bierzmy się do robienia.

Przygotowanie tortu makaronikowego

Zaczynamy od umycia i pokrojenia gruszek. Wykrajamy gniazda nasienne i polewamy je sokiem z cytryny. W tym czasie robimy syrop z wody i cukru. Wrzucamy do niego nasze gruszki i następnie gotujemy kilka minut. Dodajemy naszą laskę wanilii.

Odstawiamy nasze gruszki i rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy jest już rozpuszczona powoli dolewamy do niej mleka. Następnie dodajemy żółtka i energicznie mieszamy. To ważne. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Potem dodajemy nasze białka do masy czekoladowej. Mieszamy ale delikatnymi i spokojnymi ruchami by nasza masa pozostała puszysta. Połowę masy przekładamy do tortownicy, na niej układamy drobno pokrojoną gruszkę odsączoną z syropu. Formę pokrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia robimy krem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i szybko ubijamy dodając śmietankę. Potem dodajemy masło oraz miód. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Nasza masę z lodówki przekładamy na talerz. Do jej boków przyklejamy nasze makaroniki, a górę smarujemy kremem. Gdy to już jest zrobione dekorujemy tort gruszkami i gotowe.