Chrupiące placki ziemniaczane bez jaj – przepis
Placki ziemniaczane to pospolite danie kuchni polskiej niezwykle często podawane do stołu. W ostatnim czasie w wielu domach coraz częściej goszczą placki ziemniaczane bez jajka.
Placki ziemniaczane bez jajek – przepis
Placki ziemniaczane bez jajek przepis jest bardzo prosty i w znaczny sposób nie odbiega od tradycyjnego przepisu na to danie. Placki te są nie tylko wyśmienite w smaku, ale proste w wykonaniu. Zaraz po upieczeniu są niezwykle chrupiące i doskonale smakują posypane cukrem. Aby przyrządzić placki ziemniaczane bez jajka potrzebujmy około półtorej kilograma ziemniaków, dwie pełne łyżki mąki pszennej lub orkiszowej, łyżkę mąki ziemniaczanej, jedną cebulę sól, pieprz do smaku oraz olej rzepakowy do smażenia. W celu przygotowania masy ziemniaczanej należy zetrzeć obrane ziemniaki na tarce na najmniejszych oczkach włącznie z cebulą. Następnie do masy dodajemy obie mąki i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy masę ziemniaczaną i smażymy okrągłe placuszki z obu stron na złoty kolor. Upieczone najlepiej smakują prosto z patelni polane gęstą śmietanką lub posypane cukrem.
Najnowsze komentarze