Pages Menu

Categories Menu

Posted by on sty 3, 2021 in Kulinaria |

Dieta w ciąży a sushi.

Dieta w ciąży a sushi.

Dieta kobiety w ciąży nieco różni się od diet, ponieważ w tym okresie organizm przyszłej mamy zwiększa zapotrzebowanie na większość składników pokarmowych. Potrzebuje ona wtedy odpowiedniej ilości kwasu foliowego, żelaza, witamin, magnezu, jodu oraz kwasów Omega – 3.
Bardzo dobrym ich źródłem jest sushi – przez niektórych uwielbiane, przez innych znienawidzone i nietolerowane, a w ciąży zupełnie odradzane. Czy aby na pewno słusznie?

Sushi w ciąży – można czy nie można?

Większości ludzi słowo “sushi” od razu kojarzy się z rybą, i to do tego surową. Jest to prawda, ale nie do końca, gdyż rodzajów sushi jest wiele, i nie zawsze głównym składnikiem jest ta rzeczona surowa ryba właśnie.
Sushi z surową rybą jest w ciąży niewskazane, chociażby dlatego, że jest to potrawa przygotowywana gołymi rękami, więc automatycznie wchodzi nam tutaj kwestia higieny – a z tą wiadomo – bywa różnie. Dodatkowym argumentem na nie przy sushi z surowej ryby jest fakt, że jej warunki przechowywania mogą być różne, a surowej rybie naprawdę niewiele brakuje do zepsucia.

Czy można jeść sushi w ciąży? Można, ale bezpieczniej jednak wybrać jest to, którego składniki są poddane obróbce termicznej.

Jakie sushi dla przyszłej mamy?

Najbezpieczniejsze dla kobiety w ciąży będzie:

  • sushi z pieczoną rybą
  • sushi z grillowaną rybą
  • sushi z wędzoną rybą
  • sushi w tempurze
  • sushi wegeteriańskie i wegańskie.

Kobieta nie powinna rezygnować ze spożywania sushi z powodu ciąży, ponieważ jest to bardzo zdrowa i niskokaloryczna potrawa, która dodatkowo gwarantuje przyszłej mamie i dziecku pełnowartościowy posiłek, bardzo bogaty w mikro i makro elementy. Dodatkowym argumentem przemawiającym za nie wyłączaniem sushi z jadłospisu jest to, iż w ciąży zalecane jest częstsze spożywanie ryb od mięsa, a sushi może być tego świetną alternatywą.

Ważne jest to, gdzie spożywane jest sushi, dlatego warto zjeść je w dobrej restauracji, gdzie przygotowywane jest ono na oczach klientów, a kucharz stara się również o to, aby było ono estetycznie podane.