Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 31, 2018 in Kulinaria |

Przepis na sernik bez jajek – sernik pieczony bez jajek

Sernik to tradycyjne ciasto, które od dawien dawna gościło na świątecznych stołach. Już nasze prababcie podczas rodzinnych uroczystości częstowały przybyłych gości aromatycznym sernikiem sporządzonym na kruchym cieśnie. Dziś wśród wielu wyszukanych propozycji kulinarnych nie brakuje przepisów na serniki bez jaj.

Przepis na sernik bez jajek

Historia sernika sięga starożytnego Rzymu, skąd przepis rozprzestrzenił się do Europy i dotarł nawet do dzisiejszej Turcji. Sernik to ciasto, które potrafi przyrządzić prawie że każda gospodyni domowa. Priorytetowym składnikiem dającym temu ciastu wyjątkowy smak i aromat są różnego rodzaju sery twarogowe. Sernik może być pieczony, przygotowany na zimno lub gotowany w kąpieli wodnej.

sernik pieczony bez jajek

Zazwyczaj na polskich stołach goszczą serniki bogate w bakalie takie jak: orzechy laskowe czy włoskie, rodzynki lub owoce kandyzowane. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się sernik pieczony bez jajek. W takim przypadku do ciasta kruchego zamiast żółtek kurzych jaj dodawana jest wysokoprocentowa, gęsta śmietana. Z kolei w skład masy serowej wchodzą składniki takie jak: ser, cukier, margaryna, śmietana lub jogurt, a masa zagęszczana jest proszkiem budyniowym lub mąką ziemniaczaną. Sernik to wyśmienite ciasto, które gości na wielu stołach zarówno na Wielkanoc jak i w Boże Narodzenie. Serniki bez jaj przepis na sernik bez jajek można znaleźć na wielu stronach internetowych oraz w wielu książkach kulinarnych.