Pages Menu

Categories Menu

Posted by on cze 8, 2021 in Kulinaria |

5 zalet jedzenia łososia

5 zalet jedzenia łososia

Łosoś to bardzo popularna ryba o pięknym kolorze, kochana przez miliony osób na całym świecie. Wszystko za sprawą jej bardzo charakterystycznego smaku i uniwersalnej postaci. Dlaczego warto jeść łososia? Jakie zalety ma ten gatunek ryby?

1. Uniwersalność

Łosoś słynie z tego, że można go przygotować na wiele różnych sposobów. Wędzony na zimno, w surowej formie, jest kochany przez miliony osób. Może on także zostać upieczony, usmażony czy nawet ugotowany. Pojawia się zarówno w daniach stałych, jak i zupach. Przepisy na łososia w wielu ciekawych wersjach znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.

2. Cenne kwasy tłuszczowe

W diecie niezbędna jest odpowiednia podaż kwasów Omega-3. Łosoś, wyróżnia się spośród innych gatunków ryb, dużą zawartością tego składnika w odpowiednich proporcjach, pomiędzy kwasami nasyconymi a nienasyconymi.

3. Łatwe przygotowanie potraw

Łosoś nie wymaga długiego gotowania, a czasami nie wymaga go w ogóle – na przykład, jeśli chodzi o tatar czy marynowaną rybę krojoną w cienkie plasterki. Jego przygotowanie trwa niekiedy zaledwie kilka minut, a w przypadku bardziej skomplikowanych dań – nie więcej niż pół godziny. Szybkie przepisy na łososia w wielu odsłonach znajdziesz na: http://mowisalmon.pl/przepisy.

4. Witaminy i składniki mineralne

Oprócz kwasów tłuszczowych, łosoś zawiera także witaminy z grupy B oraz D. Pozwala on również na dostarczenie organizmowi selenu, magnezu i fosforu. Dzięki temu wpływa pozytywnie na procesy metaboliczne kości i poprawia odporność. Warto jednak pamiętać, że najwięcej witamin i składników mineralnych zawierają ryby ze sprawdzonych źródeł.

5. Wyjątkowy smak

Łososiowi, często nie mogą oprzeć się nawet osoby, które na co dzień nie przepadają za innymi rybami. Wszystko za sprawą jego charakterystycznego smaku i łatwości łączenia z wieloma składnikami spożywczymi. Ryba ta, wchodzi np. w skład różnych tradycyjnych dań kuchni azjatyckiej, w tym kochanego na całym świecie sushi. Komponuje się on idealnie z cytrusami i lekko pikantnymi smakami.