Pages Menu

Categories Menu

Posted by on lis 2, 2017 in Kulinaria |

Zdrowe ciasto dyniowe bez jaj

Zdrowe ciasto dyniowe bez jaj

W nowoczesnej kuchni polskiej coraz bardziej popularne są słodkie rarytasy z dodatkiem wyszukanych składników warzywnych. Ciasto dyniowe bez jajek to idealny pomysł na zdrowy i pyszny deser.

ciasto dyniowe bez jajek

Nowoczesne panie domu lubujące się w przyrządzaniu innowacyjnych, słodkich ciast czesto przygotowują dla swoich bliskich pyszne ciasta z dodatkiem warzyw. Coraz częściej w wyszukanych przepisach kulinarnych można znaleźć ciekawe przepisy na ciasto marchewkowe czy ciasto z dyni bez jajek. Ich przyrządzenie nie jest trudne, a doskonały smak i aromat sprawia, że zajadają się takimi rarytasami wszyscy wielbiciele słodkich deserów. Do przyrządzenia ciasta z dyni bez jajek potrzebujemy pół kg mąki, 125 gram cukru, pół kostki margaryny, 30 gram drożdży, 3/4 szklanki mleka oraz 200 gram miąższu z dyni. Przygotowanie ciasta dyniowego rozpoczynamy od pokrojenia miąższu z dyni w kostkę, który następnie wkładamy do garnka. Później dodajemy mleko i gotujemy masę na wolnym ogniu. Z kolei drożdże mieszamy z łyżką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Wystudzony miąższ mieszamy ze 100 g skórki pomarańczowej oraz kilkoma kroplami olejku pomarańczowego. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy rozczyn drożdżowy, roztopioną margarynę, cukier oraz masę dyniową. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto na gładką masę i pieczemy. Przepis na wegańskie ciasto dyniowe jest niezawodny. Ten wypiek bez jajek nie tylko doskonale smakuje, ale jest bardzo zdrowy.