Pages Menu

Categories Menu

Posted by on cze 25, 2020 in Kulinaria |

Wino z ryżu

Wino z ryżu

Ryżowe wino nie jest tak popularne, jak inne domowe nalewki, ale z całą pewnością ma oryginalny smak, zbliżony nieco do białego wina gronowego. Pamiętaj, aby przed przystąpieniem do pracy, przygotować niezbędne akcesoria, takie jak, na przykład balon do wina.

Składniki potrzebne na wino z ryżu:
-1 kilogram surowego ryżu
-2 kg cukru
-1 paczka rodzynków
-7 dag drożdży winiarskich
-pół paczki wiórek kokosowych dla lepszego smaku
-8 litrów wody przegotowanej i ostudzonej wody

Sposób przygotowania:

1.Wodę zagotuj z cukrem i odstaw do ostygnięcia.
2.Wsyp ryż do wcześniej przygotowanego balonu i zalej go przegotowaną i wystudzoną wodą.
3.Do balonu dodaj także rodzynki i wiórki kokosowe. Rodzynki należy na kilka godzin namoczyć lub sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu wino nie będzie miało gorzkiego posmaku, ale nabierze lekko orzechowej nuty i będzie pięknie pachniało. Pamiętaj też, że im więcej dodasz wiórek kokosowych, tym słodszy uzyskasz smak, a także sprawisz, że trunek będzie przyjemnie, słodko pachniał.
4.Drożdże powinieneś wcześniej rozrobić razem z pożywką. Postępuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie również wlej drożdże do balonu.
5.Zamknij naczynie korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w ciepłe miejsce, gdzie temperatura nie spada poniżej 23-24 stopni Celsjusza.
6.Po dwóch tygodniach musisz zlać wino i odstawić do dalszej fermentacji.
7.Kiedy zauważysz, że dwutlenek węgla wypycha rurkę fermentacyjną, oznacza to, że Twoje wino jest gotowe.
UWAGA: Do przygotowania domowego napitku, czyli wina nie wolno używać zwykłych drożdży. Tyczy się to nie tylko wina ryżowego, ale i każdego wina domowego. Należy zaopatrzyć się w specjalne drożdże winiarskie, które są przeznaczone tylko do produkcji win. Można sięgnąć po drożdże winiarskie Tokay lub inne przeznaczone do produkcji białego wina.

Przepis na wino z ryżu możesz dowolnie modyfikować. Doskonale uzupełnia się ono z jabłkami i białymi winogronami. W zależności od tego, jakich składników użyjesz do wyrobu swojego trunku, uzyskasz wyraźniejszy lub delikatniejszy smak. Ryżowe wino doskonale smakuje schłodzone, może być uzupełnieniem letnich, lekkich posiłków.