Przepis na zapiekane papryki z mięsnym farszem – papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane
Papryki faszerowane mięsnym nadzieniem to smaczny i pożywny obiad dla każdego.
papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane
Jeśli chodzi o papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane w piekarniku, przepis jest banalnie prosty i szybki.
Składniki:
– 4 duże, dojrzałe papryki czerwone
– 500g mięsa mielonego wieprzowego
– puszka pomidorów krojonych w zalewie
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– pół kostki żółtego sera startego na grubej tarce
– łyżeczka mielonej papryki słodkiej
– łyżeczka mielonej papryki ostrej
– pieprz, sól
– pół łyżeczki majeranku
Przygotowujemy papryki: odkrawamy ich górną część z ogonkiem, wyciągamy nasiona. Mięso mielone przysmażamy na rozgrzanym oleju z pokrojoną w kostkę cebulą. W trakcie smażenia dodajemy wszystkie przyprawy i pomidory w puszce. Jeśli zastanawiamy się nad tym, jaki sos do papryki faszerowanej przygotować, możemy również pomidory zastąpić śmietaną 30% i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Papryki nadziewamy mięsem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Po około 30 minutach wyciągamy, posypujemy wierzch startym serem i przypiekamy przez kolejne dziesięć minut. Papryki możemy udekorować gałązkami świeżych ziół i pomidorkami koktajlowymi oraz podać z sałatką ze świeżych warzyw.
Najnowsze komentarze