Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 2, 2018 in Kulinaria |

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów – klasyka i prostota

Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w wielu domach to zupa, którą wszyscy zajadają się przez cały rok.

prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów

Największą popularnością cieszy się prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów. Aby ją wykonać wystarczy mięsny lub warzywny bulion, do którego dodajemy namoczone wcześniej grzyby. Suszone grzyby powinny się moczyć przez godzinę, bardziej szlachetne odmiany borowików zostawia się nawet na całą noc.

zupa grzybowa z mrożonych borowików

Innym wariantem jest zupa grzybowa z mrożonych borowików – zamrożone grzyby (bez wcześniejszego rozmrażania!) wrzucamy do bulionu i gotujemy około 30 minut. Ugotowaną zupę możemy zabielić śmietaną lub podać jako krem – całość wystarczy zblendować. Zupę grzybową przyprawiamy minimalistycznie, zwykle używając jedynie pieprzu i soli. Do kremu warto dodać podsmażoną na maśle cebulę, która nada specyficzny aromat i „głębię” smaku. Bez względu na to, jakimi grzybami dysponujemy, podstawą jest smaczny i treściwy bulion, dzięki któremu nasza zupa będzie bardziej pożywna.