Przepis na marynowaną paprykę bez pasteryzowania na ostro
Marynowana papryka to doskonałe uzupełnienie wielu obiadów. Przygotowuje się ją zwykle późnym latem i wczesną jesienią, kiedy papryka jest najbardziej dojrzała, mięsista i tania.
przepis na paprykę marynowaną na ostro
Paprykę kroimy w duże kawałki lub szerokie plastry. Przygotowujemy zalewę: ocet 10% i wodę w stosunku 1:4, odrobina soli (a duży słoik ok. pół łyżeczki), kilka łyżek cukru, wybrane przyprawy (zwykle na słoik 2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie, szczyptę pieprzu i pół łyżeczki kolendry). Jeśli chodzi o przepis na paprykę marynowaną na ostro wystarczy, że do zalewy dodamy odrobinę chilli lub inne ostrej papryki. Zalewę gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, następnie zalewamy słoiki z papryką.
przepis na paprykę marynowaną bez pasteryzowania
Możemy je następnie pasteryzować w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku. Jeśli chodzi o przepis na paprykę marynowaną bez pasteryzowania, należy zalać warzywa bardzo gorącą zalewą, następnie wytrzeć dokładnie miejsce zetknięcia słoika z pokrywką, mocno zakręcić słoiki i postawić je do góry nogami. Dzięki temu papryka będzie mogła być przechowywana znacznie dłuższy czas, niż przy zwykłym zakręceniu słoików.
Najnowsze komentarze