Co powinna zawierać dobra pasza?
Pasza dla zwierząt hodowlanych ma za zadanie zapewnić zwierzętom właściwe odżywienie organizmu, a jednocześnie umożliwić produkcję np. mleka, jaj, czy mięsa. W dobrze zbilansowanej paszy nie może zabraknąć produktów pochodzenia roślinnego, jak mineralnego, czy substancji otrzymywanych w wyniku przemian chemicznych lub biologicznych. Dla niektórych zwierząt w paszy znajdują się również produkty pochodzenia zwierzęcego. Wszystkie jednak łączy to, że są bogate w składniki pokarmowe.
Skąd biorą się poszczególne składniki w paszach?
Producenci pasz dla zwierząt chętnie stawiają na sprawdzone receptury. Dzięki nim osoby karmiące swoje zwierzęta takimi paszami dostarczają swoim zwierzętom wielu cennych składników. W produkcji paszy dla zwierząt często korzysta się z produktów ubocznych, które powstają przy tworzeniu produktów dla ludzi. Jednym z najpopularniejszych są wysłodki buraczane, które powstają podczas produkcji cukru. Dodawane do paszy dla bydła, owiec, ale także koni i trzody chlewnej, są bardzo cennym składnikiem. Składają się głównie z węglowodanów. Charakteryzują się także dość sporą zawartością włókna, bo blisko 21%.Ponadto, wysłodka to niewielkie ilości tłuszczu oraz znikome fosforu i sodu. Zwartości wapnia jest natomiast bardzo wysoka. Wysłodki buraczane są dość bogate w lizynę
Białko w paszy dla zwierząt hodowlanych
W procesie żywienia zwierząt hodowlanych podstawowe znaczenie ma jakość wybieranych pasz. Jednym z najważniejszych składników są zaś białka, a konkretnie jakość i ilość białka, jakie jest w nich zawarte. Przykładem może być mączka rybna, która jest produktem przerobu całych ryb lub odpadów z produkcji rybnej. W zależności od użytego surowca, mączka rybna może zawierać przeciętnie od 45 – 75% białka. Ponadto, cennym źródłem białka w paszach może być śruta. Z uwagi na dużą produkcję oleju rzepakowego w Polsce, jako produkt uboczny powstaje ogromna ilość śruty rzepakowej, którą wykorzystuje się w paszy dla bydła, trzody chlewnej, drobiu, koni, owiec, kóz i królików. Same nasiona rzepaku zawierają ok. 43% tłuszczu i ok. 22% białka ogólnego. Śruta rzepakowa natomiast posiada nieznaczne ilości tłuszczu, bo ok. 2,5% ale ok. 38% jej składu stanowi białko.
Tłuszcz w paszy dla zwierząt
Innym, bardzo ważnym składnikiem pasz dla zwierząt hodowlanych są tłuszcze. Najczęściej stosowane są tłuszcze roślinne, takie jak olej palmowy, sojowy, czy kokosowy. Kolejnym cenny źródłem mogą być tłuszcze zwierzęce, w tym olej rybny, łój wołowy, smalec wieprzowy, jak również kwasy tłuszczowe porafinacyjne oraz sole kwasów tłuszczowych. Warto wiedzieć, że tłuszcze są składnikiem preparatów mlekozastępczych dla cieląt i jagniąt, bilansują zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe, umożliwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Stosowanie dobrze zbilansowanych pasz dla zwierząt można zapewnić im zdrowie, świetną kondycję, a także doskonałą produkcję (np. mleka czy jaj). Jednak niewłaściwie zbilansowana dieta może być przyczyną niedoborów bądź nadmiernej podaży, które niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Najnowsze komentarze