Wegańskie ciasto czekoladowe. Pyszne ciastoczekoladowe bez jajek i mleka
W wielu domach w każdą niedzielę pachnie świeżo upieczonym ciastem. Dla odmiany, gdy dopada nas ochota na coś słodkiego warto przyrządzić słodki deser, jakim jest wegańskie ciasto czekoladowe.
Wegańskie ciasto czekoladowe
Wegańskie ciasto czekoladowe jest nieco zdrowsze i lżejsze, niż tradycyjne ciasta zawierające mnóstwo kalorii. Co więcej jest ono bardzo proste wykonaniu, więc z jego przyrządzeniem z pewnością poradzi sobie każda pani domu. Do jego przyrządzenia potrzebujemy: półtorej szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typu 1850, pół szklanki cukru trzcinowego, łyżeczkę sody, trzy łyżki ciemnego kakao, szczyptę soli, jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego, szklankę wody oraz dwie łyżki dżemu lub innej ulubionej konfitury owocowej.
ciasto czekoladowe bez jajek i mleka
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, a następnie mieszamy łyżką i dodajemy kolejno olej, wodę i dżem, aż do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy keksowej i pieczmy. To ciasto czekoladowe bez jajek i mleka jest nie tylko szybkie w wykonaniu, ale i doskonale smakuje. Idealnie nadaje się do kawy w niedzielne popołudnie.
Najnowsze komentarze