Przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców przepis
Kompot z suszonych owoców to z pewnością jeden z najbardziej charakterystycznych smaków na wigilijnym stole. Niektórzy wprost nie cierpią jego smaku, jednak dla zdecydowanie większej ilości osób to „must have” bożonarodzeniowej wieczerzy.
kompot wigilijny z suszonych owoców przepis
Jeśli chodzi o kompot wigilijny z suszonych owoców przepis jest bardzo prosty.
Składniki na kompot wigilijny:
– 200g suszonych śliwek
– 100g rodzynek
– 300g wybranych suszonych owoców (np. figi, jabłka, morele, daktyle)
– 2 pomarańcze
– łyżeczka cynamonu
– łyżka miodu
– 10 goździków
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki imbiru
Wszystkie suszone owoce wkładamy na sicie na minutę do wrzątku, następnie płuczemy je pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy chłodną wodą tak, by sięgała ona kilka centymetrów nad owoce (ok. 2 – 2, 5 litra). Kompot gotujemy minimum dwie godziny, następnie dodajemy przyprawy i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 20 minut. Dodajemy miód oraz pokrojoną w kostkę pomarańczę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Kompot z suszonych owoców jest zwykle słodki, nie wymaga dodatkowego dosładzania, szczególnie jeśli użyliśmy owoców z dużą ilością cukru. Kompot możemy podawać zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.
Najnowsze komentarze