Pages Menu
 

Categories Menu
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym - Mięso z kurczaka w sosie
Delikatne, kruche mięso z kurczaka pod aksamitnym śmietanowo-pieczarkowym sosie to doskonały pomysł na szybki
Catering na chrzciny - przyjęcia okolicznościowe Poznań
Ważne momenty w naszym życiu wymagają odpowiedniej oprawy. Oprócz adekwatnych do okazji dekoracji, warto zadbać także o odpowiednią ilość, smak, jakość i wygląd
Zjedz smacznie w stolicy - najlepsza restauracja w Warszawie
Wybierasz się na kilka dni do naszej pięknej stolicy? Jest wiele miejsc, które absolutnie musisz odwiedzić! Pałac Kultury, Łazienki Królewskie, Warszawska Syrenka,
Pyszny tort bez jajek
Tort urodzinowy zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym upieczonym na bazie jajek, przełożonym wyśmienitą masą kremową. Tymczasem ciasto to można przyrządzić bez użycia jajek.

tort bez
Przepis na idealne pulpety w sosie pomidorowym - doradca smaku
Kto z nas nie lubi pulpecików? Delikatne mięso mielone polane pysznym, gęstym sosem z pomidorów to z pewnością smak dzieciństwa wielu z nas. Jak jednak je
Jak pozbyć się zalegającego jedzenia?
Jednym z najszybszych do zrobienia dań jest sałatka. Jest to jedzenie, które jesteśmy w stanie przygotować w parę minut, nie wymaga od nas wybitnych umiejętności kulinarnych, a mimo
Słodki prezent: czekoladki firmowe, czekoladowe lentilki na prezent
Planujesz kupno drobnego upominku dla najbliższej osoby, ale nie masz żadnego pomysłu, co mogłoby ją zadowolić? Po co zastanawiać się nadmiernie i za

Posted by on Maj 2, 2018 in Kulinaria |

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów – klasyka i prostota

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów – klasyka i prostota

Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w wielu domach to zupa, którą wszyscy zajadają się przez cały rok.

prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów

Największą popularnością cieszy się prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów. Aby ją wykonać wystarczy mięsny lub warzywny bulion, do którego dodajemy namoczone wcześniej grzyby. Suszone grzyby powinny się moczyć przez godzinę, bardziej szlachetne odmiany borowików zostawia się nawet na całą noc.

zupa grzybowa z mrożonych borowików

Innym wariantem jest zupa grzybowa z mrożonych borowików – zamrożone grzyby (bez wcześniejszego rozmrażania!) wrzucamy do bulionu i gotujemy około 30 minut. Ugotowaną zupę możemy zabielić śmietaną lub podać jako krem – całość wystarczy zblendować. Zupę grzybową przyprawiamy minimalistycznie, zwykle używając jedynie pieprzu i soli. Do kremu warto dodać podsmażoną na maśle cebulę, która nada specyficzny aromat i “głębię” smaku. Bez względu na to, jakimi grzybami dysponujemy, podstawą jest smaczny i treściwy bulion, dzięki któremu nasza zupa będzie bardziej pożywna.