Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Pyszny tort bez jajek
Tort urodzinowy zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym upieczonym na bazie jajek, przełożonym wyśmienitą masą kremową. Tymczasem ciasto to można przyrządzić bez użycia jajek.

tort bez
Wegańskie ciasto czekoladowe. Pyszne ciastoczekoladowe bez jajek i mleka
W wielu domach w każdą niedzielę pachnie świeżo upieczonym ciastem. Dla odmiany, gdy dopada nas ochota na coś słodkiego warto przyrządzić słodki
Jedzenie na wynos Rzeszów: pizza na wynos
Każdy z nas chociaż raz w swoim życiu znalazł się w sytuacji, w której pomimo odczuwanego głosu nie ma ochoty ruszać się z domu na zakupy czy też do restauracji. Zazwyczaj powodowane
Najsłodszy słodycz - prawdziwa czekolada. Gorzka czy belgijska czekolada?
Jesteś fanem czekolady i mógłbyś ją jeść dniami i nocami? Nic dziwnego - czekolada od lat jest smakołykiem, który rozpieszcza podniebienia każdego
Przepis na marynowaną paprykę bez pasteryzowania na ostro
Marynowana papryka to doskonałe uzupełnienie wielu obiadów. Przygotowuje się ją zwykle późnym latem i wczesną jesienią, kiedy papryka jest najbardziej dojrzała,
Przepis na makaronową zapiekankę z brokułami i pomidorami
Makaronowe zapiekanki cieszą się dużą popularnością w wielu kuchniach świata. Nic dziwnego - to w końcu szybki sposób na pożywny, sycący i zdrowy obiad.
zapiekanka
Przepis na szaszłyki z piekarnika z termoobiegiem
Szaszłyki kojarzą nam się przede wszystkim z letnim grillem - w końcu najczęściej to właśnie w taki sposób są przygotowane.
szaszłyki wieprzowe z grilla przepis
Jeśli

Posted by on Maj 2, 2018 in Kulinaria |

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów – klasyka i prostota

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów – klasyka i prostota

Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w wielu domach to zupa, którą wszyscy zajadają się przez cały rok.

prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów

Największą popularnością cieszy się prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów. Aby ją wykonać wystarczy mięsny lub warzywny bulion, do którego dodajemy namoczone wcześniej grzyby. Suszone grzyby powinny się moczyć przez godzinę, bardziej szlachetne odmiany borowików zostawia się nawet na całą noc.

zupa grzybowa z mrożonych borowików

Innym wariantem jest zupa grzybowa z mrożonych borowików – zamrożone grzyby (bez wcześniejszego rozmrażania!) wrzucamy do bulionu i gotujemy około 30 minut. Ugotowaną zupę możemy zabielić śmietaną lub podać jako krem – całość wystarczy zblendować. Zupę grzybową przyprawiamy minimalistycznie, zwykle używając jedynie pieprzu i soli. Do kremu warto dodać podsmażoną na maśle cebulę, która nada specyficzny aromat i „głębię” smaku. Bez względu na to, jakimi grzybami dysponujemy, podstawą jest smaczny i treściwy bulion, dzięki któremu nasza zupa będzie bardziej pożywna.