Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Nadziewane muszle - kreatywny pomysł na obiad. Duże muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Makaronowe, duże muszle to doskonały sposób zarówno na prosty i pożywny obiad, jak i wykwintną kolację. Możemy je nadziać
Catering na chrzciny - przyjęcia okolicznościowe Poznań
Ważne momenty w naszym życiu wymagają odpowiedniej oprawy. Oprócz adekwatnych do okazji dekoracji, warto zadbać także o odpowiednią ilość, smak, jakość i wygląd
Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki
Sznycel to z pewnością król wśród kotletów. Tradycyjne sznycle wiedeńskie przyrządza się jedynie z cielęciny i smaży na dużej ilości dobrze rozgrzanego
Pyszny makaron z pomidorami i bazylią
Gdy nasz czas na przyrządzenie posiłku jest ograniczony, wówczas warto sięgnąć po przepis na szybki obiad. Doskonałym pomysłem z pewnością okażę się makaron z pomidorami i czosnkiem.

makaron
Chleb bezglutenowy na zakwasie - produkty bezglutenowe Warszawa
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety bezglutenowej. Trend ten widoczny jest szczególnie w dużych miastach takich jak Warszawa. Istnieje także
Jak wykorzystać ciasto francuskie? Kulebiak z ciasta francuskiego z łososiem
Ciasto francuskie to rodzaj ciasta, który doskonale komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Możemy wykorzystywać go zarówno do tworzenia całych
Pyszny tort bez jajek
Tort urodzinowy zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym upieczonym na bazie jajek, przełożonym wyśmienitą masą kremową. Tymczasem ciasto to można przyrządzić bez użycia jajek.

tort bez

Posted by on Maj 2, 2018 in Kulinaria |

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów – klasyka i prostota

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów – klasyka i prostota

Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w wielu domach to zupa, którą wszyscy zajadają się przez cały rok.

prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów

Największą popularnością cieszy się prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów. Aby ją wykonać wystarczy mięsny lub warzywny bulion, do którego dodajemy namoczone wcześniej grzyby. Suszone grzyby powinny się moczyć przez godzinę, bardziej szlachetne odmiany borowików zostawia się nawet na całą noc.

zupa grzybowa z mrożonych borowików

Innym wariantem jest zupa grzybowa z mrożonych borowików – zamrożone grzyby (bez wcześniejszego rozmrażania!) wrzucamy do bulionu i gotujemy około 30 minut. Ugotowaną zupę możemy zabielić śmietaną lub podać jako krem – całość wystarczy zblendować. Zupę grzybową przyprawiamy minimalistycznie, zwykle używając jedynie pieprzu i soli. Do kremu warto dodać podsmażoną na maśle cebulę, która nada specyficzny aromat i “głębię” smaku. Bez względu na to, jakimi grzybami dysponujemy, podstawą jest smaczny i treściwy bulion, dzięki któremu nasza zupa będzie bardziej pożywna.