Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Naturalne soki tłoczone - soki z jabłek
Panując moda na szczupłą sylwetkę i zdrowy wygląd sprawia, ze coraz częściej decydujemy się na aktywność fizyczną oraz zwracamy uwagę na to co jemy. To bardzo dobre odruchy nie
Patelnie grillowe ceramiczne - catering grill Poznań
Sezon letni nieodłącznie kojarzy się nam z grillowaniem ! Odpowiednio przygotowane potrawy z grilla cechuje nie tylko głębia smaku, ale również mniejsza niż w przypadku
Przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców przepis
Kompot z suszonych owoców to z pewnością jeden z najbardziej charakterystycznych smaków na wigilijnym stole. Niektórzy wprost nie cierpią jego smaku, jednak dla zdecydowanie
Catering na imprezy plenerowe Poznań
Organizacja imprezy plenerowej to ogromne wyzwanie i ciężkie zadanie pod względem logistycznym. Dlatego w wielu kwestiach warto zaufać specjalistom i to im zlecić wykonanie pewnych
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli
Wielu smakoszy meksykańskich dań kupuje zazwyczaj gotową tortille w barze czy markecie spożywczym. Tymczasem doskonale smakuje tortilla przyrządzona samodzielnie w domu. Niepowtarzalnym
Usprawnij pracę w swojej knajpie - program dla restauracji: dobra restauracja
Jesteś właścicielem restauracji i szukasz sposobu, aby usprawnić pracę w swojej firmie? Nic trudnego! W ostatnim czasie produkowanych jest
Sos winegret z czosnkiem - doskonały dodatek do wielu dań
Współczesna kuchnia polska preferuje nieco inne dania kulinarne, niż kuchnia staropolska. Dziś na wielu stołach nowoczesnych pań domu pojawiają się doskonałe sałatki

Posted by on Maj 2, 2018 in Kulinaria |

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów – klasyka i prostota

Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów – klasyka i prostota

Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w wielu domach to zupa, którą wszyscy zajadają się przez cały rok.

prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów

Największą popularnością cieszy się prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów. Aby ją wykonać wystarczy mięsny lub warzywny bulion, do którego dodajemy namoczone wcześniej grzyby. Suszone grzyby powinny się moczyć przez godzinę, bardziej szlachetne odmiany borowików zostawia się nawet na całą noc.

zupa grzybowa z mrożonych borowików

Innym wariantem jest zupa grzybowa z mrożonych borowików – zamrożone grzyby (bez wcześniejszego rozmrażania!) wrzucamy do bulionu i gotujemy około 30 minut. Ugotowaną zupę możemy zabielić śmietaną lub podać jako krem – całość wystarczy zblendować. Zupę grzybową przyprawiamy minimalistycznie, zwykle używając jedynie pieprzu i soli. Do kremu warto dodać podsmażoną na maśle cebulę, która nada specyficzny aromat i “głębię” smaku. Bez względu na to, jakimi grzybami dysponujemy, podstawą jest smaczny i treściwy bulion, dzięki któremu nasza zupa będzie bardziej pożywna.