Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 3, 2018 in Kulinaria |

Quesadilla wegetariańska

Quesadilla wegetariańska to pyszna potrawa kuchni meksykańskiej coraz powszechniej przyrządzana przez wiele polskich gospodyń. Jest to danie, które warto przygotować dla naszych najbliższych.

Quesadilla wegetariańska

Quesadilla wegetariańska to wyśmienite danie przypominające smakiem powszechnie konsumowaną tortillę. Można ją przygotować na kilka sposobów. Niesamowitym smakiem cieszy się jeśli w skład nadzienia wchodzą pieczarki, papryka, szpinak, fasola, salsa pomidorowa oraz ser mozarella. W celu przygotowania Quesadilly, potrzebujemy przede wszystkim cztery placki pszenne tortille samodzielnie zrobione, ewentualnie zakupione w dowolnym markecie. Ponadto musimy zakupić dodatki do nadzienia takie jak: 20 dag sera mozarella, jedna paprykę, 30 dag pieczarek, cebulę, 10 dag fasoli, 20 dag szpinaku oraz czosnek. Na początek obieramy pieczarki i kroimy je w paski. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pieczarki i dusimy na małym ogniu. Następnie gotujemy do miękkości, wcześniej namoczoną w wodzie asolę. Możemy też użyć gotowej fasoli z puszki. Szpinak myjemy i dusimy z oliwą i pokrojonym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, a paprykę kroimy w niedużą kostkę. Na placki kładziemy starty ser mozarella, wykładamy resztę składników i znów posypujemy serem mozarella. Na wierzchu kładziemy drugi placek. Całość smażymy na patelni grillowej i podajemy z salsą pomidorową.