Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Bananowe placuszki bez jajek. Placki bananowe bez jajek
Gdy czasem doskwiera nam ochota na coś pysznego i słodkiego warto przyrządzić wyśmienity deser z dodatkiem egzotycznych owoców. Doskonałym pomysłem, który z pewnością
Zdrowe ciasto dyniowe bez jaj
W nowoczesnej kuchni polskiej coraz bardziej popularne są słodkie rarytasy z dodatkiem wyszukanych składników warzywnych. Ciasto dyniowe bez jajek to idealny pomysł na zdrowy i pyszny deser.

ciasto
Przepis na idealne pulpety w sosie pomidorowym - doradca smaku
Kto z nas nie lubi pulpecików? Delikatne mięso mielone polane pysznym, gęstym sosem z pomidorów to z pewnością smak dzieciństwa wielu z nas. Jak jednak je
Wykwintne restauracje bydgoskie - wina dla gości weselnych. Restauracja na bankiety Bydgoszcz
Szanowny mieszkańcu miasta Bydgoszcz! Szykujesz dużą imprezę i potrzebujesz wynająć elegancką salę balową, która pomieści wszystkich
Ciasto na pizze z piwem. Pizza na cieście z piwem - Włoskie ciasto na pizze
Co prawda pizza to danie którym zajadają się w szczególności Włosi, ale od pewnego czasu w naszym kraju na dobre zagościła w menu wielu z nas.
Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj
Puszyste ciasta drożdżowe znane są w polskiej kuchni od dawien dawna. Już nasze prababcie częstowały swoich domowników drożdżowymi plackami obsypanymi pyszną kruszonką. Dziś niezwykle
Chrupiące placki ziemniaczane bez jaj - przepis
Placki ziemniaczane to pospolite danie kuchni polskiej niezwykle często podawane do stołu. W ostatnim czasie w wielu domach coraz częściej goszczą placki ziemniaczane bez

Posted by on Paź 30, 2017 in Kulinaria |

Sos winegret z czosnkiem – doskonały dodatek do wielu dań

Sos winegret z czosnkiem – doskonały dodatek do wielu dań

Współczesna kuchnia polska preferuje nieco inne dania kulinarne, niż kuchnia staropolska. Dziś na wielu stołach nowoczesnych pań domu pojawiają się doskonałe sałatki i dania z ryb, owoców morza, kurczaka czy cielęciny. Smakują one doskonale jeśli są podane z sosem winegret z czosnkiem.

Sos winegret z czosnkiem

Sos winegret z czosnkiem nie jest trudny do przyrządzenia, a dodaje wyśmienitego smaku wielu nowoczesnym potrawom serwowanym coraz częściej na wielu stołach. W celu przygotowania aromatycznego sosu winegret z czosnkiem potrzebujemy 1/4 szklanki drobno posiekanego koperku, 2 łyżki drobniutko posiekanej czerwonej cebuli, łyżeczkę startej skórki cytryny, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 1/ 4 szklanki białego octu winnego, łyżeczkę soli, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki sosu chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku, 1/3 szklanki wrzącej wody oraz 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki, z wyjątkiem wody i oliwy należy wymieszać za pomocą blendera, a następnie dodać wrzącą wodę oraz oliwę z oliwek. Dobrze wymieszany sos można przechowywać w hermetycznym pojemniku do pięciu dni.