Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Chleb bezglutenowy na zakwasie - produkty bezglutenowe Warszawa
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety bezglutenowej. Trend ten widoczny jest szczególnie w dużych miastach takich jak Warszawa. Istnieje także
Przepis na sernik bez jajek - sernik pieczony bez jajek
Sernik to tradycyjne ciasto, które od dawien dawna gościło na świątecznych stołach. Już nasze prababcie podczas rodzinnych uroczystości częstowały przybyłych gości
Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem bez jaj - pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką
W sezonie letnim gdy w naszych ogrodach nie brakuje soczystych owoców większość gospodyń domowych lubujących się w przygotowywaniu słodkich
Zjedz smacznie w stolicy - najlepsza restauracja w Warszawie
Wybierasz się na kilka dni do naszej pięknej stolicy? Jest wiele miejsc, które absolutnie musisz odwiedzić! Pałac Kultury, Łazienki Królewskie, Warszawska Syrenka,
Schab faszerowany suszonymi pomidorami i fetą. Przepis na schabowe roladki z pomidorami suszonymi i serem feta
Roladki ze schabu z farszem z suszonych pomidorów i sera feta to doskonały pomysł na pożywną i wykwintną kolację.
Aromatyczna herbata indyjska z mlekiem
Herbata indyjska z mlekiem to niezwykle aromatyczny, narodowy hinduski napój podawany w tym kraju w jednorazowych glinianych czarkach. Niemniej, aby go skosztować nie trzeba pojechać
Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj
Puszyste ciasta drożdżowe znane są w polskiej kuchni od dawien dawna. Już nasze prababcie częstowały swoich domowników drożdżowymi plackami obsypanymi pyszną kruszonką. Dziś niezwykle

Posted by on Paź 30, 2017 in Kulinaria |

Sos winegret z czosnkiem – doskonały dodatek do wielu dań

Sos winegret z czosnkiem – doskonały dodatek do wielu dań

Współczesna kuchnia polska preferuje nieco inne dania kulinarne, niż kuchnia staropolska. Dziś na wielu stołach nowoczesnych pań domu pojawiają się doskonałe sałatki i dania z ryb, owoców morza, kurczaka czy cielęciny. Smakują one doskonale jeśli są podane z sosem winegret z czosnkiem.

Sos winegret z czosnkiem

Sos winegret z czosnkiem nie jest trudny do przyrządzenia, a dodaje wyśmienitego smaku wielu nowoczesnym potrawom serwowanym coraz częściej na wielu stołach. W celu przygotowania aromatycznego sosu winegret z czosnkiem potrzebujemy 1/4 szklanki drobno posiekanego koperku, 2 łyżki drobniutko posiekanej czerwonej cebuli, łyżeczkę startej skórki cytryny, 2 łyżki świeżego soku z cytryny, 1/ 4 szklanki białego octu winnego, łyżeczkę soli, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki musztardy, 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki sosu chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku, 1/3 szklanki wrzącej wody oraz 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Wszystkie składniki, z wyjątkiem wody i oliwy należy wymieszać za pomocą blendera, a następnie dodać wrzącą wodę oraz oliwę z oliwek. Dobrze wymieszany sos można przechowywać w hermetycznym pojemniku do pięciu dni.