Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Najsłodszy słodycz - prawdziwa czekolada. Gorzka czy belgijska czekolada?
Jesteś fanem czekolady i mógłbyś ją jeść dniami i nocami? Nic dziwnego - czekolada od lat jest smakołykiem, który rozpieszcza podniebienia każdego
Smacznie zjeść w Warszawie - restauracja śródmieście
Wybierasz się na urlop do Warszawy? A może mieszkasz tam na co dzień, ale masz ochotę zjeść w jakimś miłym miejscu? Czy też przyjmujesz gości na weekend i chcesz pokazać
Dieta z dostawą pod drzwi - posiłki dietetyczne. Catering z dowozem w Warszawie
Droga mieszkanko miasta Warszawa! Nadchodzi zima, a jak wszystkie wiemy, to idealny czas na rozpoczęcie diety i odchudzania. Przed Świętami
Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów - klasyka i prostota
Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w
Aromatyczny piernik bez jajek
Piernik to wyjątkowe ciasto korzenne, które gości na stole bożonarodzeniowym, w prawie że każdej polskiej rodzinie. Cieszy się ono nie tylko wyśmienitym smakiem oraz aromatycznym zapachem,
Przepis na idealne pulpety w sosie pomidorowym - doradca smaku
Kto z nas nie lubi pulpecików? Delikatne mięso mielone polane pysznym, gęstym sosem z pomidorów to z pewnością smak dzieciństwa wielu z nas. Jak jednak je
Japońskie smakołyki - zestaw do sushi: pałeczki
Jesteś smakoszem sushi i chciałbyś spróbować zrobić domowej roboty japońskie smakołyki? Teraz to nic trudnego! Wystarczy zamówić przez Internet zestaw do sushi i zacząć

Posted by on Paź 11, 2017 in Kulinaria |

Aromatyczny piernik bez jajek

Aromatyczny piernik bez jajek

Piernik to wyjątkowe ciasto korzenne, które gości na stole bożonarodzeniowym, w prawie że każdej polskiej rodzinie. Cieszy się ono nie tylko wyśmienitym smakiem oraz aromatycznym zapachem, lecz także jest błyskawiczne w przyrządzeniu.

piernik bez jajek

Piernika oblanego pyszną polewą czekoladową nie może zabraknąć na świątecznym stole w okresie świąt bożonarodzeniowych. Jest to proste w przyrządzeniu ciasto, które potrafi przyrządzić większość gospodyń domowych. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się piernik bez jajek.. Do przyrządzenia takiego ciasta piernikowego potrzebujemy zaledwie kilka minut. Co więcej nie musimy używać miksera. Aby przyrządzić ciasto potrzebujemy: 2 szklanki mleka, 3 szklanki maki pszennej, 1/2 szklanki oleju, 1 szklankę cukru, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 duże łyżki dowolnego dżemu oraz kopiastą łyżkę przyprawy do piernika.

 

Płynne składniki takie jak: mleko, olej i dżem należy wymieszać, a następnie dodać do nich przesianą mąkę i resztę sypkich składników. Opcjonalnie, by dodać ciastu wyjątkowego smaku możemy dodać do niego ulubione bakalie takie jak rodzynki czy orzechy. Wszystkie składniki energicznie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Następnie przelewamy ciasto do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Upieczone ciasto wyśmienicie smakuje jeśli polejemy je polewą czekoladową.
Piernik bez jajek to doskonałe ciasto, które możemy błyskawicznie przyrządzić na wypadek wizyty niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach. Otóż pomijając dodanie przyprawy do piernika otrzymamy wyśmienity murzynek.