Przepis na szaszłyki z piekarnika z termoobiegiem
Szaszłyki kojarzą nam się przede wszystkim z letnim grillem – w końcu najczęściej to właśnie w taki sposób są przygotowane.
szaszłyki wieprzowe z grilla przepis
Jeśli chodzi o szaszłyki wieprzowe z grilla przepis jest banalnie prosty. Łączymy pokrojone w kostkę mięso wieprzowe z wybranymi warzywami i ulubionymi przyprawami. Jednak pyszne szaszłyki możemy przygotować także w zwykłym piekarniku! Do ich przyrządzenia powinniśmy wybrać kruchy i delikatny kawałek wieprzowiny – najlepiej szynkę. Mięso kroimy w grubą kostkę i delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. W międzyczasie kroimy warzywa: paprykę czerwoną, pieczarki, cebulę. Możemy dodać także cukinię lub inne odmiany papryki.
Szaszłyki wieprzowe w piekarniku z termoobiegiem
Musimy pamiętać, że wszystkie warzywa będą nadziewane na wykałaczkę – kawałki muszą być wystarczająco duże! Po ostygnięciu mięsa przygotowujemy szaszłyki naprzemiennie nadziewając je na wykałaczki. Przygotowane szaszłyki posypujemy wybranymi przyprawami (np. mieszanką do dań z grilla), układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 minut, aż do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Szaszłyki wieprzowe w piekarniku z termoobiegiem zrobią się nieco szybciej, dodatkowo unikniemy zagrożenia przypalenia się warzyw.
Najnowsze komentarze