Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 11, 2018 in Kulinaria |

Przepis na szaszłyki z piekarnika z termoobiegiem

Szaszłyki kojarzą nam się przede wszystkim z letnim grillem – w końcu najczęściej to właśnie w taki sposób są przygotowane.

szaszłyki wieprzowe z grilla przepis

Jeśli chodzi o szaszłyki wieprzowe z grilla przepis jest banalnie prosty. Łączymy pokrojone w kostkę mięso wieprzowe z wybranymi warzywami i ulubionymi przyprawami. Jednak pyszne szaszłyki możemy przygotować także w zwykłym piekarniku! Do ich przyrządzenia powinniśmy wybrać kruchy i delikatny kawałek wieprzowiny – najlepiej szynkę. Mięso kroimy w grubą kostkę i delikatnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. W międzyczasie kroimy warzywa: paprykę czerwoną, pieczarki, cebulę. Możemy dodać także cukinię lub inne odmiany papryki.

Szaszłyki wieprzowe w piekarniku z termoobiegiem

Musimy pamiętać, że wszystkie warzywa będą nadziewane na wykałaczkę – kawałki muszą być wystarczająco duże! Po ostygnięciu mięsa przygotowujemy szaszłyki naprzemiennie nadziewając je na wykałaczki. Przygotowane szaszłyki posypujemy wybranymi przyprawami (np. mieszanką do dań z grilla), układamy na wyłożonej folią aluminiową blaszce. Pieczemy w 190 stopniach przez około 30-40 minut, aż do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Szaszłyki wieprzowe w piekarniku z termoobiegiem zrobią się nieco szybciej, dodatkowo unikniemy zagrożenia przypalenia się warzyw.