Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Rozsmakuj się w lokalnych alkoholach - dobre Piwo Wino Nalewki Przepisy
Jesteś mieszkańcem miasta Kraków i do tego smakoszem wykwintnych alkoholi? W takim razie ten artykuł jest w sam raz dla Ciebie! Doskonale zdajesz
Bananowe placuszki bez jajek. Placki bananowe bez jajek
Gdy czasem doskwiera nam ochota na coś pysznego i słodkiego warto przyrządzić wyśmienity deser z dodatkiem egzotycznych owoców. Doskonałym pomysłem, który z pewnością
Ciasto na pizze z piwem. Pizza na cieście z piwem - Włoskie ciasto na pizze
Co prawda pizza to danie którym zajadają się w szczególności Włosi, ale od pewnego czasu w naszym kraju na dobre zagościła w menu wielu z nas.
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli
Wielu smakoszy meksykańskich dań kupuje zazwyczaj gotową tortille w barze czy markecie spożywczym. Tymczasem doskonale smakuje tortilla przyrządzona samodzielnie w domu. Niepowtarzalnym
Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów - klasyka i prostota
Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w
Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem bez jaj - pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką
W sezonie letnim gdy w naszych ogrodach nie brakuje soczystych owoców większość gospodyń domowych lubujących się w przygotowywaniu słodkich
Filet z indyka ze śliwkami - z czym go podawać? Filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami
Filet z indyka powoli wypiera tradycyjną pierś z kurczaka. Ten rodzaj mięsa jest nieco bardziej kruchy, delikatniejszy i bardziej

Posted by on Mar 4, 2018 in Kulinaria |

Przepis na idealne pulpety w sosie pomidorowym – doradca smaku

Przepis na idealne pulpety w sosie pomidorowym – doradca smaku

Kto z nas nie lubi pulpecików? Delikatne mięso mielone polane pysznym, gęstym sosem z pomidorów to z pewnością smak dzieciństwa wielu z nas. Jak jednak je przyrządzić? Oto prosty i szybki przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym doradca smaku.

zapiekane pulpeciki w sosie pomidorowym – doradca smaku

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy mielone mięso wraz z przyprawami: czerwoną słodką papryką, pieprzem i szczyptą oregano. Podlać odrobiną intensywnego bulionu mięsnego, pozostawić do odparowania wody. Mięso z przyprawami przełożyć do miseczki, wymieszać by całość przybrała jednolitą masę. Dodać 3-5 łyżek bułki tartej lub wcześniej namoczoną i odciśniętą z wody bułkę kajzerkę. Całość mieszać kilka minut do uzyskania jednolitej masy. Następnie należy uformować kulki wybranych rozmiarów i dobrze podsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Gdy pulpeciki będą podsmażone, dodajemy szklankę bulionu i 200ml przecieru pomidorowego. Należy gotować przez około 15-20min. Możemy przygotować również zapiekane pulpeciki w sosie pomidorowym – wystarczy wygotować nieco więcej wody, przełożyć pulpety z sosem do naczynia żaroodpornego, przykryć tartym serem i zapiec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.