Pyszny tort bez jajek
Tort urodzinowy zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym upieczonym na bazie jajek, przełożonym wyśmienitą masą kremową. Tymczasem ciasto to można przyrządzić bez użycia jajek.
tort bez jajek
Tort to pospolite ciasto, którego nie może zabraknąć na uroczystym stole, podczas rodzinnej biesiady zorganizowanej z okazji urodzin czy imienin członka rodziny. Zazwyczaj każda gospodyni domowa przygotowuje tort, którego podstawą jest ciasto biszkoptowe upieczone z dużą ilością jaj. Jednak często się zdarza, że wśród naszych domowników znajduje się osoba borykająca się z alergią, dla której spożywanie kurzych jaj jest zabronione. W takiej sytuacji warto pomyśleć o tym, aby przygotować ciasto urodzinowe, w nieco innej wersji. Doskonale sprawdzi się wówczas tort bez jajek. Przyrządzenie takiego ciasta nie jest trudne. W celu jego przyrządzenia będziemy potrzebować dwie szklanki mąki, ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki białegocukru, cukier waniliowy, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mleka oraz 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia. Suche składniki musimy zmieszać, a następnie dolać olej, mleko i ponownie wymieszać. Co prawda ciasto to nie jest takie lekkie i puszyste jak prawdziwy biszkopt z jaj, gdyż bardziej przypomina lekkie ciasto ucierane, niemniej jest bardzo smaczne. Placki wyśmienicie smakują jeśli przełożymy je kremem budyniowym lub bitą śmietaną.
Najnowsze komentarze