Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on sty 13, 2021 in Kulinaria |

Grzybowa carbonara.

Spagetti carbonara to klasyczna wersja pasty makaronowej, której nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi makaronów. W wyniku miłości do kuchni włoskiej oraz grzybów powstała pieczarkowa carbonara, która zadowoli podniebienie nie tylko koneserów wszelakich kluchów ale także wegetarian oraz wegan. Oto propozycja dla poszukiwaczy pomysłów na zdrowe, szybkie i bezmięsne pomysły na obiad.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczarkowej carbonary:

  • makaron spagetti (może być pełnoziarnisty)
  • pieczarki,
  • cebula,
  • śmietanka roślinna kokosowa lub owsiana,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • olej,

Sposób wykonania:
Do wykonania carbonary najlepszy jest szeroki rondel aby łatwo i wygodnie dało się wymieszać końcowe danie.

  1. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  2. Do cebuli dodać obrane i pokrojone na średnie kawałki pieczarki.
  3. Do warzyw dodać śmietankę roślinną oraz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Miedzy czasie wstawić wodę w garnku na makaron i ugotować go al dente.
  5. Makaron odcedzić i przenieść do szerokiego rondla z warzywami, dobrze wymieszać i najlepiej od razu jeszcze ciepłe wykładać na talerze.
  6. Każdą porcję posypać obficie natka pietruszki.

W wersji wzbogaconej można do sosu dodać jeszcze żółtka z jajek lub całe jajka. W tym celu przed dodaniem śmietanki do podsmażonych warzyw, najpierw mieszamy ją w szklance razem z żółtkami lub całymi jajkami, tworząc gesty sos, który następnie wylewamy na samym końcu już na makaron wymieszany w rondlu z podsmażonymi pieczarkami i cebulką, Następnie szybko wszystko energicznie mieszamy aby powstał gładki sos bez grudek i od razu wykładamy na talerze posypując zieleniną.
Dla wersji niewegetariańskiej można dodatkowo dodać pokrojony w drobne kawałki i podsmażony boczek lub szynkę. Jest to najbardziej kaloryczna i sycąca opcja wersja pieczarkowej carbonary, którą dodatkowo można posypać odrobina drobno startego parmezanu.