Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on cze 25, 2021 in Kulinaria |

Mocno czekoladowe brownie z sosem malinowym

Zrobienie deseru, który będzie smakować wszystkim gościom, to prawdziwa sztuka. Jednak wystarczy połączyć soczyste i lekko kwaśne maliny z aromatyczną, delikatnie słodką czekoladą, aby otrzymać idealny, letni przysmak do popołudniowej kawy. Poznaj sekret wilgotnego, klasycznego brownie z sosem malinowym.

Jak zrobić mocno czekoladowe i wilgotne brownie?

Brownie to deser, który króluje na polskich stołach od kilku lat. Aby wykonać to doskonałe ciasto, potrzebujesz foremki takiej jak na blok czekoladowy. Przepis na brownie jest bardzo prosty. Oto składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 120 g masła,
  • 2 duże jajka,
  • 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 150 g cukru.

Sekret idealnego brownie drzemie w dwukrotnie większej ilości tłuszczu niż mąki, dlatego nie należy rezygnować z masła czy śmietanki kremówki, aby osiągnąć pożądany efekt.

Kolejna tajemnica to dobrze połączone składniki. Czekolady rozpuść z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej. Kiedy sos będzie gotowy, wbij jajka oraz wsyp cukier i wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Na samym końcu dodaj mąkę. Wystarczy tylko, że przesiejesz ją do ciasta i delikatnie wymieszasz wszystko łyżką, aby składniki się połączyły. Nie wykonuj zbyt dużo ruchów, aby nie napowietrzyć deseru za bardzo.

Tak przygotowany deser piecz w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez 20 minut. Jeśli ciasto będzie sprężyste na środku, to będzie znaczyło, że jest gotowe. Nie wydłużaj czasu pieczenia, aby nie wysuszyć wypieku.

Jak przygotować sos malinowy do brownie?

Nie byłoby idealnego brownie bez sosu malinowego. Z łatwością przygotujesz go z:

  • 500 g świeżych lub mrożonych malin,
  • 100 g cukru,
  • 4 g żelatyny w listkach.

Zalej żelatynę wodą i pozostaw na 10 minut, aby napęczniała. W tym czasie rozpuść w rondlu cukier i maliny. Kiedy owoce się rozpadną i powstanie rzadki sos, dodaj żelatynę, wymieszaj całość, a następnie odstaw do wystygnięcia. Letnią polewę wylej na brownie lub podawaj w sosjerce.

Brownie i maliny to połączenie, które z pewnością sprawi radość Twoim gościom. Przekonaj się o tym!