Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem bez jaj – pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką
W sezonie letnim gdy w naszych ogrodach nie brakuje soczystych owoców większość gospodyń domowych lubujących się w przygotowywaniu słodkich deserów przyrządza pyszne, kruche ciasta z owocami. Doskonałym pomysłem jest przyrządzenie ciasta z rabarbarem i kruszonką bez jaj.
ciasto z rabarbarem bez jajek
Kruche ciasta z rozmaitymi owocami w sezonie letnim bardzo często goszczą na wielu stołach. Aby przyrządzić ciasto z rabarbarem bez jajek potrzebujemy 3 szklanki mąki pszennej, szklankę cukru, trzy – cztery łyżki śmietany, łyżeczkę proszku do pieczenia i kostkę margaryny. Przyrządzenie kruchego ciasta bez jajek rozpoczynamy od przesiania na stolnicę mąki do której następnie musimy dodać proszek do pieczenia, cukier, pokrojoną w kosteczkę całą margarynę oraz śmietankę.
pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką
Następnie z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, które przez około godzinę chłodzimy w lodówce. Później ciasto rozwałkujemy i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Na cieście układamy pokrojony w słupki rabarbar. Owoce posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką waniliową lub kakaową. Po upieczeniu ciasto możemy posypać lekko cukrem pudrem. Takie niezwykle pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką doskonale nadaje się na niedzielny deser konsumowany w gronie najbliższej rodziny czy przyjaciół.
Najnowsze komentarze