Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli
Wielu smakoszy meksykańskich dań kupuje zazwyczaj gotową tortille w barze czy markecie spożywczym. Tymczasem doskonale smakuje tortilla przyrządzona samodzielnie w domu. Niepowtarzalnym smakiem cieszy się wówczas, gdy do przyrządzenia ciasta wykorzystamy sprawdzony przepis.
sprawdzony przepis na ciasto do tortilli
Przyrządzenie ciasta nie jest skomplikowane, pod warunkiem że wybierzemy sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Domowe ciasto na tortille jest niezwykle chrupkie i wyśmienite w smaku. Do jego przyrządzenia potrzebujemy dwie szklanki mąki kukurydzianej, jedną szklankę mąki pszennej, łyżkę masła, szczyptę soli oraz około trzystu mililitrów wody. Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski, a następnie dokładnie ugniatamy ciasto, aż uzyska ono konsystencje ciasta do pierogów. powinno ono być delikatne w dotyku, gdyż wówczas bardzo łatwo będziemy je mogli rozwałkować. Następnie przy pomocy talerza lub pokrywki wykrawamy z ciasta placki o kształcie koła i wrzucamy na patelnie bez tłuszczu. Placki smażymy do momentu, aż powstaną delikatne pęcherzyki, a ciasto się lekko zrumieni. Upieczone placki wystarczy nafaszerować usmażonym, dobrze przyprawionym mięsem oraz nadziać ulubionymi warzywami. A później nie pozostaje już nic innego jak zajadać się tym pysznym, samodzielnie przyrządzonym meksykańskim daniem.
Najnowsze komentarze