Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Przepis na marynowaną paprykę bez pasteryzowania na ostro
Marynowana papryka to doskonałe uzupełnienie wielu obiadów. Przygotowuje się ją zwykle późnym latem i wczesną jesienią, kiedy papryka jest najbardziej dojrzała,
Aromatyczny piernik bez jajek
Piernik to wyjątkowe ciasto korzenne, które gości na stole bożonarodzeniowym, w prawie że każdej polskiej rodzinie. Cieszy się ono nie tylko wyśmienitym smakiem oraz aromatycznym zapachem,
Jedzenie na zamówienie - usługi Cateringowe w Warszawie: grill
Szanowny mieszkańcu miasta Warszawa! Poszukujesz firmy cateringowej, która zapewni wyśmienite jedzenie na Twoją imprezę? Niezależnie od tego, co to za uroczystość,
Dieta z dostawą pod drzwi - posiłki dietetyczne. Catering z dowozem w Warszawie
Droga mieszkanko miasta Warszawa! Nadchodzi zima, a jak wszystkie wiemy, to idealny czas na rozpoczęcie diety i odchudzania. Przed Świętami
Aromatyczna herbata indyjska z mlekiem
Herbata indyjska z mlekiem to niezwykle aromatyczny, narodowy hinduski napój podawany w tym kraju w jednorazowych glinianych czarkach. Niemniej, aby go skosztować nie trzeba pojechać
Patelnie grillowe ceramiczne - catering grill Poznań
Sezon letni nieodłącznie kojarzy się nam z grillowaniem ! Odpowiednio przygotowane potrawy z grilla cechuje nie tylko głębia smaku, ale również mniejsza niż w przypadku
Przepis na idealne pulpety w sosie pomidorowym - doradca smaku
Kto z nas nie lubi pulpecików? Delikatne mięso mielone polane pysznym, gęstym sosem z pomidorów to z pewnością smak dzieciństwa wielu z nas. Jak jednak je

Posted by on Paź 3, 2017 in Kulinaria |

Pyszny tort bez jajek

Pyszny tort bez jajek

Tort urodzinowy zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym upieczonym na bazie jajek, przełożonym wyśmienitą masą kremową. Tymczasem ciasto to można przyrządzić bez użycia jajek.

tort bez jajek

Tort to pospolite ciasto, którego nie może zabraknąć na uroczystym stole, podczas rodzinnej biesiady zorganizowanej z okazji urodzin czy imienin członka rodziny. Zazwyczaj każda gospodyni domowa przygotowuje tort, którego podstawą jest ciasto biszkoptowe upieczone z dużą ilością jaj. Jednak często się zdarza, że wśród naszych domowników znajduje się osoba borykająca się z alergią, dla której spożywanie kurzych jaj jest zabronione. W takiej sytuacji warto pomyśleć o tym, aby przygotować ciasto urodzinowe, w nieco innej wersji. Doskonale sprawdzi się wówczas tort bez jajek. Przyrządzenie takiego ciasta nie jest trudne. W celu jego przyrządzenia będziemy potrzebować dwie szklanki mąki, ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki białegocukru, cukier waniliowy, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 8 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mleka oraz 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia. Suche składniki musimy zmieszać, a następnie dolać olej, mleko i ponownie wymieszać. Co prawda ciasto to nie jest takie lekkie i puszyste jak prawdziwy biszkopt z jaj, gdyż bardziej przypomina lekkie ciasto ucierane, niemniej jest bardzo smaczne. Placki wyśmienicie smakują jeśli przełożymy je kremem budyniowym lub bitą śmietaną.