Pages Menu
 

Categories Menu
Chrupiące placki ziemniaczane bez jaj - przepis
Placki ziemniaczane to pospolite danie kuchni polskiej niezwykle często podawane do stołu. W ostatnim czasie w wielu domach coraz częściej goszczą placki ziemniaczane bez
Jedzenie na wynos Rzeszów: pizza na wynos
Każdy z nas chociaż raz w swoim życiu znalazł się w sytuacji, w której pomimo odczuwanego głosu nie ma ochoty ruszać się z domu na zakupy czy też do restauracji. Zazwyczaj powodowane
Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki
Sznycel to z pewnością król wśród kotletów. Tradycyjne sznycle wiedeńskie przyrządza się jedynie z cielęciny i smaży na dużej ilości dobrze rozgrzanego
Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów - klasyka i prostota
Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w
Aromatyczna herbata indyjska z mlekiem
Herbata indyjska z mlekiem to niezwykle aromatyczny, narodowy hinduski napój podawany w tym kraju w jednorazowych glinianych czarkach. Niemniej, aby go skosztować nie trzeba pojechać
Sos winegret z czosnkiem - doskonały dodatek do wielu dań
Współczesna kuchnia polska preferuje nieco inne dania kulinarne, niż kuchnia staropolska. Dziś na wielu stołach nowoczesnych pań domu pojawiają się doskonałe sałatki
Przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców przepis
Kompot z suszonych owoców to z pewnością jeden z najbardziej charakterystycznych smaków na wigilijnym stole. Niektórzy wprost nie cierpią jego smaku, jednak dla zdecydowanie

Posted by on Lut 28, 2018 in Kulinaria |

Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

Sznycel to z pewnością król wśród kotletów. Tradycyjne sznycle wiedeńskie przyrządza się jedynie z cielęciny i smaży na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju.

Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

W polskiej kuchni sznycle przygotowuje się głównie z z wieprzowiny, jednak warto wybierać najchudsze jej odmiany. Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki, który zachwyci wszystkich domowników? Kluczem jest jego smażenie – musi odbywać się w bardzo wysokiej temperaturze, a ilość rozgrzanego tłuszczu powinna być stosunkowo duża. Kotlety z szynki rozbijamy na cienkie plastry, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, odkładamy by mięso i przyprawy mogły się przegryźć. Przygotowujemy tradycyjną panierkę: do oddzielnych miseczek wkładamy rozbite jajka, mąkę i bułkę tartą. Sznycle moczymy w jajku, obtaczamy w mące, następnie znów wkładamy do miseczki z rozbitymi jajkami by pokryć je bułką tartą.

sznycel wieprzowy z szynki – przepisy

Jeśli chodzi o sznycel wieprzowy z szynki przepisy mogą być bardzo różne: niektórzy do panierki dodają mąkę kukurydzianą lub płatki owsiane, można także kotlety doprawić czosnkiem, papryką ostrą lub innymi ulubionymi przyprawami. Otoczone w panierce sznycle wkładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem – do smażenia wykorzystuje się przede wszystkim smalec lub masło klarowane. Smażymy z dwóch stron tak, by panierka nabrała złotego koloru. Sznycle wieprzowe możemy podać z ziemniakami (gotowanymi, tłuczonymi lub pieczonymi) i dowolnymi surówkami.