Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Przepis na marynowaną paprykę bez pasteryzowania na ostro
Marynowana papryka to doskonałe uzupełnienie wielu obiadów. Przygotowuje się ją zwykle późnym latem i wczesną jesienią, kiedy papryka jest najbardziej dojrzała,
Przysmaki z ryby - Restauracja Rybna Poznań: Smażona ryba
Szanowny mieszkańcu miasta Poznań! Szukasz idealnej restauracji dla siebie, ale do tej pory nie znalazłeś niczego wartego uwagi? Lubisz potrawy rybne, ale nad
Jedzenie na wynos Rzeszów: pizza na wynos
Każdy z nas chociaż raz w swoim życiu znalazł się w sytuacji, w której pomimo odczuwanego głosu nie ma ochoty ruszać się z domu na zakupy czy też do restauracji. Zazwyczaj powodowane
Japońskie smakołyki - zestaw do sushi: pałeczki
Jesteś smakoszem sushi i chciałbyś spróbować zrobić domowej roboty japońskie smakołyki? Teraz to nic trudnego! Wystarczy zamówić przez Internet zestaw do sushi i zacząć
Czekoladki do kawy - czekoladki z napisem
Któż z nas nie lubi od czasu do czasu ulec pokusie i sięgnąć po coś słodkiego ? Za klasykę i ulubiony słodki smak Polaków śmiało można uznać czekoladę. Odpowiednio dobrane czekoladki
Prosty przepis na pieczone polędwiczki. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone?
Wieprzowe, kruche polędwiczki w aromatycznym sosie to dla wielu osób kwintesencja smaku dzieciństwa. Podawane są zazwyczaj z ziemniakami
Przepis na sernik bez jajek - sernik pieczony bez jajek
Sernik to tradycyjne ciasto, które od dawien dawna gościło na świątecznych stołach. Już nasze prababcie podczas rodzinnych uroczystości częstowały przybyłych gości

Posted by on Lut 28, 2018 in Kulinaria |

Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

Sznycel to z pewnością król wśród kotletów. Tradycyjne sznycle wiedeńskie przyrządza się jedynie z cielęciny i smaży na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju.

Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

W polskiej kuchni sznycle przygotowuje się głównie z z wieprzowiny, jednak warto wybierać najchudsze jej odmiany. Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki, który zachwyci wszystkich domowników? Kluczem jest jego smażenie – musi odbywać się w bardzo wysokiej temperaturze, a ilość rozgrzanego tłuszczu powinna być stosunkowo duża. Kotlety z szynki rozbijamy na cienkie plastry, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, odkładamy by mięso i przyprawy mogły się przegryźć. Przygotowujemy tradycyjną panierkę: do oddzielnych miseczek wkładamy rozbite jajka, mąkę i bułkę tartą. Sznycle moczymy w jajku, obtaczamy w mące, następnie znów wkładamy do miseczki z rozbitymi jajkami by pokryć je bułką tartą.

sznycel wieprzowy z szynki – przepisy

Jeśli chodzi o sznycel wieprzowy z szynki przepisy mogą być bardzo różne: niektórzy do panierki dodają mąkę kukurydzianą lub płatki owsiane, można także kotlety doprawić czosnkiem, papryką ostrą lub innymi ulubionymi przyprawami. Otoczone w panierce sznycle wkładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem – do smażenia wykorzystuje się przede wszystkim smalec lub masło klarowane. Smażymy z dwóch stron tak, by panierka nabrała złotego koloru. Sznycle wieprzowe możemy podać z ziemniakami (gotowanymi, tłuczonymi lub pieczonymi) i dowolnymi surówkami.