Pages Menu
 

Categories Menu
Dieta z dostawą pod drzwi - posiłki dietetyczne. Catering z dowozem w Warszawie
Droga mieszkanko miasta Warszawa! Nadchodzi zima, a jak wszystkie wiemy, to idealny czas na rozpoczęcie diety i odchudzania. Przed Świętami
Przepis na idealne pulpety w sosie pomidorowym - doradca smaku
Kto z nas nie lubi pulpecików? Delikatne mięso mielone polane pysznym, gęstym sosem z pomidorów to z pewnością smak dzieciństwa wielu z nas. Jak jednak je
Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj
Puszyste ciasta drożdżowe znane są w polskiej kuchni od dawien dawna. Już nasze prababcie częstowały swoich domowników drożdżowymi plackami obsypanymi pyszną kruszonką. Dziś niezwykle
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli
Wielu smakoszy meksykańskich dań kupuje zazwyczaj gotową tortille w barze czy markecie spożywczym. Tymczasem doskonale smakuje tortilla przyrządzona samodzielnie w domu. Niepowtarzalnym
Jak wykorzystać ciasto francuskie? Kulebiak z ciasta francuskiego z łososiem
Ciasto francuskie to rodzaj ciasta, który doskonale komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Możemy wykorzystywać go zarówno do tworzenia całych
Smacznie zjeść w Warszawie - restauracja śródmieście
Wybierasz się na urlop do Warszawy? A może mieszkasz tam na co dzień, ale masz ochotę zjeść w jakimś miłym miejscu? Czy też przyjmujesz gości na weekend i chcesz pokazać
Quesadilla wegetariańska
Quesadilla wegetariańska to pyszna potrawa kuchni meksykańskiej coraz powszechniej przyrządzana przez wiele polskich gospodyń. Jest to danie, które warto przygotować dla naszych najbliższych.

Quesadilla

Posted by on Lut 28, 2018 in Kulinaria |

Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

Sznycel to z pewnością król wśród kotletów. Tradycyjne sznycle wiedeńskie przyrządza się jedynie z cielęciny i smaży na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju.

Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

W polskiej kuchni sznycle przygotowuje się głównie z z wieprzowiny, jednak warto wybierać najchudsze jej odmiany. Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki, który zachwyci wszystkich domowników? Kluczem jest jego smażenie – musi odbywać się w bardzo wysokiej temperaturze, a ilość rozgrzanego tłuszczu powinna być stosunkowo duża. Kotlety z szynki rozbijamy na cienkie plastry, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, odkładamy by mięso i przyprawy mogły się przegryźć. Przygotowujemy tradycyjną panierkę: do oddzielnych miseczek wkładamy rozbite jajka, mąkę i bułkę tartą. Sznycle moczymy w jajku, obtaczamy w mące, następnie znów wkładamy do miseczki z rozbitymi jajkami by pokryć je bułką tartą.

sznycel wieprzowy z szynki – przepisy

Jeśli chodzi o sznycel wieprzowy z szynki przepisy mogą być bardzo różne: niektórzy do panierki dodają mąkę kukurydzianą lub płatki owsiane, można także kotlety doprawić czosnkiem, papryką ostrą lub innymi ulubionymi przyprawami. Otoczone w panierce sznycle wkładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem – do smażenia wykorzystuje się przede wszystkim smalec lub masło klarowane. Smażymy z dwóch stron tak, by panierka nabrała złotego koloru. Sznycle wieprzowe możemy podać z ziemniakami (gotowanymi, tłuczonymi lub pieczonymi) i dowolnymi surówkami.