Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Naturalne soki tłoczone - soki z jabłek
Panując moda na szczupłą sylwetkę i zdrowy wygląd sprawia, ze coraz częściej decydujemy się na aktywność fizyczną oraz zwracamy uwagę na to co jemy. To bardzo dobre odruchy nie
Aromatyczny piernik bez jajek
Piernik to wyjątkowe ciasto korzenne, które gości na stole bożonarodzeniowym, w prawie że każdej polskiej rodzinie. Cieszy się ono nie tylko wyśmienitym smakiem oraz aromatycznym zapachem,
Prosty przepis na pieczone polędwiczki. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone?
Wieprzowe, kruche polędwiczki w aromatycznym sosie to dla wielu osób kwintesencja smaku dzieciństwa. Podawane są zazwyczaj z ziemniakami
Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów - klasyka i prostota
Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w
Najsłodszy słodycz - prawdziwa czekolada. Gorzka czy belgijska czekolada?
Jesteś fanem czekolady i mógłbyś ją jeść dniami i nocami? Nic dziwnego - czekolada od lat jest smakołykiem, który rozpieszcza podniebienia każdego
Bananowe placuszki bez jajek. Placki bananowe bez jajek
Gdy czasem doskwiera nam ochota na coś pysznego i słodkiego warto przyrządzić wyśmienity deser z dodatkiem egzotycznych owoców. Doskonałym pomysłem, który z pewnością
Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli
Wielu smakoszy meksykańskich dań kupuje zazwyczaj gotową tortille w barze czy markecie spożywczym. Tymczasem doskonale smakuje tortilla przyrządzona samodzielnie w domu. Niepowtarzalnym

Posted by on Lut 28, 2018 in Kulinaria |

Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

Sznycel to z pewnością król wśród kotletów. Tradycyjne sznycle wiedeńskie przyrządza się jedynie z cielęciny i smaży na dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju.

Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki

W polskiej kuchni sznycle przygotowuje się głównie z z wieprzowiny, jednak warto wybierać najchudsze jej odmiany. Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki, który zachwyci wszystkich domowników? Kluczem jest jego smażenie – musi odbywać się w bardzo wysokiej temperaturze, a ilość rozgrzanego tłuszczu powinna być stosunkowo duża. Kotlety z szynki rozbijamy na cienkie plastry, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, odkładamy by mięso i przyprawy mogły się przegryźć. Przygotowujemy tradycyjną panierkę: do oddzielnych miseczek wkładamy rozbite jajka, mąkę i bułkę tartą. Sznycle moczymy w jajku, obtaczamy w mące, następnie znów wkładamy do miseczki z rozbitymi jajkami by pokryć je bułką tartą.

sznycel wieprzowy z szynki – przepisy

Jeśli chodzi o sznycel wieprzowy z szynki przepisy mogą być bardzo różne: niektórzy do panierki dodają mąkę kukurydzianą lub płatki owsiane, można także kotlety doprawić czosnkiem, papryką ostrą lub innymi ulubionymi przyprawami. Otoczone w panierce sznycle wkładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem – do smażenia wykorzystuje się przede wszystkim smalec lub masło klarowane. Smażymy z dwóch stron tak, by panierka nabrała złotego koloru. Sznycle wieprzowe możemy podać z ziemniakami (gotowanymi, tłuczonymi lub pieczonymi) i dowolnymi surówkami.