Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Przepis na zapiekane papryki z mięsnym farszem - papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane
Papryki faszerowane mięsnym nadzieniem to smaczny i pożywny obiad dla każdego.
papryki faszerowane mięsem mielonym zapiekane
Jeśli
Catering na szkolenia i na konferencje Poznań
Obecne wymogi rynku pracy i edukacji sprawiają że organizacja szkoleń, kursów, sympozjów, seminariów i konferencji na różne tematy, stała się zjawiskiem powszechnym. Trend
Sos winegret z czosnkiem - doskonały dodatek do wielu dań
Współczesna kuchnia polska preferuje nieco inne dania kulinarne, niż kuchnia staropolska. Dziś na wielu stołach nowoczesnych pań domu pojawiają się doskonałe sałatki
Kruche ciasto bez jaj - ciasto na tartę bez jajek
Większość pań domu kruche ciasto przyrządza z dodatkiem całych jaj lub samych żółtek. Gdy w naszej lodówce zabraknie tego składnika warto sięgnąć po przepis na ciasto
Naturalne soki tłoczone - soki z jabłek
Panując moda na szczupłą sylwetkę i zdrowy wygląd sprawia, ze coraz częściej decydujemy się na aktywność fizyczną oraz zwracamy uwagę na to co jemy. To bardzo dobre odruchy nie
Pyszny makaron z pomidorami i bazylią
Gdy nasz czas na przyrządzenie posiłku jest ograniczony, wówczas warto sięgnąć po przepis na szybki obiad. Doskonałym pomysłem z pewnością okażę się makaron z pomidorami i czosnkiem.

makaron
Przepis na marynowaną paprykę bez pasteryzowania na ostro
Marynowana papryka to doskonałe uzupełnienie wielu obiadów. Przygotowuje się ją zwykle późnym latem i wczesną jesienią, kiedy papryka jest najbardziej dojrzała,

Posted by on Mar 21, 2018 in Kulinaria |

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym – Mięso z kurczaka w sosie

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym – Mięso z kurczaka w sosie

Delikatne, kruche mięso z kurczaka pod aksamitnym śmietanowo-pieczarkowym sosie to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad.

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym podawana jest najczęściej z ulubionym makaronem – świderkami, kokardami lub dużymi muszlami. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju rzepakowym wraz z pokrojoną w piórka cebulą i drobno posiekanym czosnkiem. Dolewamy odrobinę wody (tak, by nie przykryła kurczaka) oraz pokrojone w plastry pieczarki.

Mięso z kurczaka w sosie

Dusimy przez 15 minut pod przykryciem, następnie dodajemy śmietanę 18%. Mięso z kurczaka w sosie doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Do zagęszczenia sosu możemy użyć starty ser żółty lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy, który nada bardzo intensywny i wykwintny smak potrawie. W oddzielnym garnku gotujemy wybrany makaron al dente, odcedzamy go, następnie dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany posiłek możemy ozdobić drobno siekaną pietruszką lub innymi wybranymi ziołami. To obiad, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i zaproszonych gości!