Pages Menu
 

Categories Menu
Słodkie gofry z mąki orkiszowej - przepis na gofry bez jajek
W przepisach kulinarnych nie brakuje ciekawych pomysłów na przyrządzenie zdrowego i pysznego śniadania. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego warto przyrządzić
Przepis na idealne pulpety w sosie pomidorowym - doradca smaku
Kto z nas nie lubi pulpecików? Delikatne mięso mielone polane pysznym, gęstym sosem z pomidorów to z pewnością smak dzieciństwa wielu z nas. Jak jednak je
Chrupiące placki ziemniaczane bez jaj - przepis
Placki ziemniaczane to pospolite danie kuchni polskiej niezwykle często podawane do stołu. W ostatnim czasie w wielu domach coraz częściej goszczą placki ziemniaczane bez
Zdrowe muffinki z płatków owsianych - muffiny owsiane bez mąki
Muffiny owsiane bez mąki to szybkie i proste w wykonaniu danie, które potrafi zaskoczyć swym wyjątkowym smakiem każdego smakosza słodkich deserów. Jak przyrządzić
Pyszny tort bez jajek
Tort urodzinowy zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym upieczonym na bazie jajek, przełożonym wyśmienitą masą kremową. Tymczasem ciasto to można przyrządzić bez użycia jajek.

tort bez
Aromatyczna herbata indyjska z mlekiem
Herbata indyjska z mlekiem to niezwykle aromatyczny, narodowy hinduski napój podawany w tym kraju w jednorazowych glinianych czarkach. Niemniej, aby go skosztować nie trzeba pojechać
Wykwintne restauracje bydgoskie - wina dla gości weselnych. Restauracja na bankiety Bydgoszcz
Szanowny mieszkańcu miasta Bydgoszcz! Szykujesz dużą imprezę i potrzebujesz wynająć elegancką salę balową, która pomieści wszystkich

Posted by on Mar 21, 2018 in Kulinaria |

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym – Mięso z kurczaka w sosie

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym – Mięso z kurczaka w sosie

Delikatne, kruche mięso z kurczaka pod aksamitnym śmietanowo-pieczarkowym sosie to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad.

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym

Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym podawana jest najczęściej z ulubionym makaronem – świderkami, kokardami lub dużymi muszlami. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oleju rzepakowym wraz z pokrojoną w piórka cebulą i drobno posiekanym czosnkiem. Dolewamy odrobinę wody (tak, by nie przykryła kurczaka) oraz pokrojone w plastry pieczarki.

Mięso z kurczaka w sosie

Dusimy przez 15 minut pod przykryciem, następnie dodajemy śmietanę 18%. Mięso z kurczaka w sosie doprawiamy wyciśniętym sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Do zagęszczenia sosu możemy użyć starty ser żółty lub pokrojony w kostkę ser pleśniowy, który nada bardzo intensywny i wykwintny smak potrawie. W oddzielnym garnku gotujemy wybrany makaron al dente, odcedzamy go, następnie dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany posiłek możemy ozdobić drobno siekaną pietruszką lub innymi wybranymi ziołami. To obiad, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i zaproszonych gości!