Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Jak wykorzystać ciasto francuskie? Kulebiak z ciasta francuskiego z łososiem
Ciasto francuskie to rodzaj ciasta, który doskonale komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Możemy wykorzystywać go zarówno do tworzenia całych
Pyszne, kruche ciasto z rabarbarem bez jaj - pyszne ciasto z rabarbarem i kruszonką
W sezonie letnim gdy w naszych ogrodach nie brakuje soczystych owoców większość gospodyń domowych lubujących się w przygotowywaniu słodkich
Zjedz smacznie w stolicy - najlepsza restauracja w Warszawie
Wybierasz się na kilka dni do naszej pięknej stolicy? Jest wiele miejsc, które absolutnie musisz odwiedzić! Pałac Kultury, Łazienki Królewskie, Warszawska Syrenka,
Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów - klasyka i prostota
Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w
Przepis na makaronową zapiekankę z brokułami i pomidorami
Makaronowe zapiekanki cieszą się dużą popularnością w wielu kuchniach świata. Nic dziwnego - to w końcu szybki sposób na pożywny, sycący i zdrowy obiad.
zapiekanka
Zdrowe ciasto dyniowe bez jaj
W nowoczesnej kuchni polskiej coraz bardziej popularne są słodkie rarytasy z dodatkiem wyszukanych składników warzywnych. Ciasto dyniowe bez jajek to idealny pomysł na zdrowy i pyszny deser.

ciasto
Włoskie specjały w Polsce - pizza, kuchnia włoska w Warszawie
Twoim miejscem zamieszkania jest Warszawa? Mimo polskiej narodowości, Twoje serce jest głęboko oddane włoskiej kuchni? Nic dziwnego, w końcu do Włochów należy

Posted by on Gru 31, 2017 in Kulinaria |

Chrupiące placki ziemniaczane bez jaj – przepis

Chrupiące placki ziemniaczane bez jaj – przepis

Placki ziemniaczane to pospolite danie kuchni polskiej niezwykle często podawane do stołu. W ostatnim czasie w wielu domach coraz częściej goszczą placki ziemniaczane bez jajka.

Placki ziemniaczane bez jajek – przepis

Placki ziemniaczane bez jajek przepis jest bardzo prosty i w znaczny sposób nie odbiega od tradycyjnego przepisu na to danie. Placki te są nie tylko wyśmienite w smaku, ale proste w wykonaniu. Zaraz po upieczeniu są niezwykle chrupiące i doskonale smakują posypane cukrem. Aby przyrządzić placki ziemniaczane bez jajka potrzebujmy około półtorej kilograma ziemniaków, dwie pełne łyżki mąki pszennej lub orkiszowej, łyżkę mąki ziemniaczanej, jedną cebulę sól, pieprz do smaku oraz olej rzepakowy do smażenia. W celu przygotowania masy ziemniaczanej należy zetrzeć obrane ziemniaki na tarce na najmniejszych oczkach włącznie z cebulą. Następnie do masy dodajemy obie mąki i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy masę ziemniaczaną i smażymy okrągłe placuszki z obu stron na złoty kolor. Upieczone najlepiej smakują prosto z patelni polane gęstą śmietanką lub posypane cukrem.