Pages Menu
 

Categories Menu
Przepis na sernik bez jajek - sernik pieczony bez jajek
Sernik to tradycyjne ciasto, które od dawien dawna gościło na świątecznych stołach. Już nasze prababcie podczas rodzinnych uroczystości częstowały przybyłych gości
Potrawka z kurczaka w sosie śmietanowym. Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym - Mięso z kurczaka w sosie
Delikatne, kruche mięso z kurczaka pod aksamitnym śmietanowo-pieczarkowym sosie to doskonały pomysł na szybki
Rozsmakuj się w lokalnych alkoholach - dobre Piwo Wino Nalewki Przepisy
Jesteś mieszkańcem miasta Kraków i do tego smakoszem wykwintnych alkoholi? W takim razie ten artykuł jest w sam raz dla Ciebie! Doskonale zdajesz
Prosty przepis na pieczone polędwiczki. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone?
Wieprzowe, kruche polędwiczki w aromatycznym sosie to dla wielu osób kwintesencja smaku dzieciństwa. Podawane są zazwyczaj z ziemniakami
Zdrowe ciasto dyniowe bez jaj
W nowoczesnej kuchni polskiej coraz bardziej popularne są słodkie rarytasy z dodatkiem wyszukanych składników warzywnych. Ciasto dyniowe bez jajek to idealny pomysł na zdrowy i pyszny deser.

ciasto
Czekoladki do kawy - czekoladki z napisem
Któż z nas nie lubi od czasu do czasu ulec pokusie i sięgnąć po coś słodkiego ? Za klasykę i ulubiony słodki smak Polaków śmiało można uznać czekoladę. Odpowiednio dobrane czekoladki
Kruche ciasto bez jaj - ciasto na tartę bez jajek
Większość pań domu kruche ciasto przyrządza z dodatkiem całych jaj lub samych żółtek. Gdy w naszej lodówce zabraknie tego składnika warto sięgnąć po przepis na ciasto

Posted by on Gru 31, 2017 in Kulinaria |

Chrupiące placki ziemniaczane bez jaj – przepis

Chrupiące placki ziemniaczane bez jaj – przepis

Placki ziemniaczane to pospolite danie kuchni polskiej niezwykle często podawane do stołu. W ostatnim czasie w wielu domach coraz częściej goszczą placki ziemniaczane bez jajka.

Placki ziemniaczane bez jajek – przepis

Placki ziemniaczane bez jajek przepis jest bardzo prosty i w znaczny sposób nie odbiega od tradycyjnego przepisu na to danie. Placki te są nie tylko wyśmienite w smaku, ale proste w wykonaniu. Zaraz po upieczeniu są niezwykle chrupiące i doskonale smakują posypane cukrem. Aby przyrządzić placki ziemniaczane bez jajka potrzebujmy około półtorej kilograma ziemniaków, dwie pełne łyżki mąki pszennej lub orkiszowej, łyżkę mąki ziemniaczanej, jedną cebulę sól, pieprz do smaku oraz olej rzepakowy do smażenia. W celu przygotowania masy ziemniaczanej należy zetrzeć obrane ziemniaki na tarce na najmniejszych oczkach włącznie z cebulą. Następnie do masy dodajemy obie mąki i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy masę ziemniaczaną i smażymy okrągłe placuszki z obu stron na złoty kolor. Upieczone najlepiej smakują prosto z patelni polane gęstą śmietanką lub posypane cukrem.