Tradycyjna kuchnia indyjska
Kuchnia indyjska staje się coraz bardziej popularna w Polsce: coraz częściej mamy możliwość spróbowania dań w prawdziwych, indyjskich restauracjach, a także zakupienia oryginalnych, dobrych jakościowo składników importowanych z dalekiej Azji. Kuchnia indyjska jest jednak wyjątkowo zróżnicowana, a zarazem prosta, pełna smaku i bogata w potrawy wyjątkowo łatwe do przyrządzenia.
Kuchnia indyjska – najpopularniejsze dania
Podstawą kuchni indyjskiej są przyprawy, ryż i mięso. Znajdziemy w niej mnóstwo przepisów na wspaniałą baraninę, drób i owoce morza. Do niemal wszystkich dań używa się wielu przepraw, głównie mieszanki curry, chilli, imbiru i kminku. Popularnie wykorzystuje się trawę cytrynową, sezam i kardamon. Do najpopularniejszych dań na zachodzie należą kurczak tandoori i kurczak tikka masala. Wyjątkowym przysmakiem są samosy – rodzaj trójkątnych pierożków smażonych na głębokim oleju, które nadziewane są farszem mięsnym lub warzywnym. Hindusi często swoje dania opierają na curry czyli lekko pikantnej mieszance przypraw, która wraz z mleczkiem kokosowym, wybranymi warzywami pokrojonymi w kostkę i mięsem (zwykle drobiem) tworzą idealny, kremowy sos, świetnie komponujący się z ryżem. Miłośnicy ryb powinni wypróbować przepis na indyjskie danie z rybą meen czyli rodzaj pysznego, aromatycznego curry.
Kuchnia indyjska – czy jest zdrowa?
Kuchnia indyjska jest wyjątkowo zdrowa, pożywna i aromatyczna. Duża zawartość przypraw, w szczególności tych pikantnych, świetnie wpływa na układ pokarmowy i odpornościowy. Hindusi często spożywają dania wegetariańskie, ryby oraz dobrej jakości mięso, przede wszystkim baraninę – mięso wyjątkowo zdrowe, pełne witamin i minerałów, pożywne i naturalne. Węglowodany w diecie indyjskiej to zwykle ryż, soczewica i ciecierzyca oraz różnego rodzaju pieczywa na bazie orientalnych, pełnowartościowych mąk. Wśród napojów prym wiodą aromatyczne, wyjątkowo zdrowe herbaty, które uznawane są za jedne z najlepszych napojów tego typu na całym świecie.
Najnowsze komentarze