Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Zjedz smacznie w stolicy - najlepsza restauracja w Warszawie
Wybierasz się na kilka dni do naszej pięknej stolicy? Jest wiele miejsc, które absolutnie musisz odwiedzić! Pałac Kultury, Łazienki Królewskie, Warszawska Syrenka,
Usprawnij pracę w swojej knajpie - program dla restauracji: dobra restauracja
Jesteś właścicielem restauracji i szukasz sposobu, aby usprawnić pracę w swojej firmie? Nic trudnego! W ostatnim czasie produkowanych jest
Smacznie zjeść w Warszawie - restauracja śródmieście
Wybierasz się na urlop do Warszawy? A może mieszkasz tam na co dzień, ale masz ochotę zjeść w jakimś miłym miejscu? Czy też przyjmujesz gości na weekend i chcesz pokazać
Słodkie gofry z mąki orkiszowej - przepis na gofry bez jajek
W przepisach kulinarnych nie brakuje ciekawych pomysłów na przyrządzenie zdrowego i pysznego śniadania. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego warto przyrządzić
Najsłodszy słodycz - prawdziwa czekolada. Gorzka czy belgijska czekolada?
Jesteś fanem czekolady i mógłbyś ją jeść dniami i nocami? Nic dziwnego - czekolada od lat jest smakołykiem, który rozpieszcza podniebienia każdego
Wegańskie ciasto czekoladowe. Pyszne ciastoczekoladowe bez jajek i mleka
W wielu domach w każdą niedzielę pachnie świeżo upieczonym ciastem. Dla odmiany, gdy dopada nas ochota na coś słodkiego warto przyrządzić słodki
Przysmaki z ryby - Restauracja Rybna Poznań: Smażona ryba
Szanowny mieszkańcu miasta Poznań! Szukasz idealnej restauracji dla siebie, ale do tej pory nie znalazłeś niczego wartego uwagi? Lubisz potrawy rybne, ale nad

Posted by on Paź 21, 2017 in Kulinaria |

Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj

Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj

Puszyste ciasta drożdżowe znane są w polskiej kuchni od dawien dawna. Już nasze prababcie częstowały swoich domowników drożdżowymi plackami obsypanymi pyszną kruszonką. Dziś niezwykle popularne jest pieczenie bułeczek drożdżowych bez jaj.

bułeczki drożdżowe bez jajek

Nie do wszystkich ciast drożdżowych potrzebne są jaja. Wśród wielu przepisów polecanych na blogach internetowych bardzo często możemy spotkać przepisy na bułeczki drożdżowe bez jajek. Do przyrządzenia takiego ciasta drożdżowego potrzebujemy 330 g mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 250 ml mleka, ewentualnie wody, 7 g suszonych drożdży, 2 łyżki cukru lub miodu oraz szczyptę soli. Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, solą oraz cukrem. Dosypkich składników dolewamy letnie mleko i oliwę, a następnie wyrabiamy ciasto. Aby wyrosło odstawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie urywamy kawałki ciasta kształtujemy z nich okrągłe placuszki i układamy na naoliwionej blaszce. W celu ponownego wyrośnięcia odstawiamy bułeczki jeszcze na pół godziny, a następnie smarujemy na wierzchu mlekiem i pieczemy 15-20 minut w około 180°C. Puszyste bułeczki bez jajek doskonale smakują z nadzieniem owocowym i obficie posypane waniliową kruszonką.