Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Zdrowe ciasto dyniowe bez jaj
W nowoczesnej kuchni polskiej coraz bardziej popularne są słodkie rarytasy z dodatkiem wyszukanych składników warzywnych. Ciasto dyniowe bez jajek to idealny pomysł na zdrowy i pyszny deser.

ciasto
Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów - klasyka i prostota
Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w
Nadziewane muszle - kreatywny pomysł na obiad. Duże muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym
Makaronowe, duże muszle to doskonały sposób zarówno na prosty i pożywny obiad, jak i wykwintną kolację. Możemy je nadziać
Słodkie gofry z mąki orkiszowej - przepis na gofry bez jajek
W przepisach kulinarnych nie brakuje ciekawych pomysłów na przyrządzenie zdrowego i pysznego śniadania. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego warto przyrządzić
Włoskie danie w Polskiej knajpie? Pizzeria Bydgoszcz, Kielce
Jaki przysmak jest najbardziej kojarzony z Włochami? Spaghetti, owszem, ale co jeszcze? Oczywiście - pizza! Nie znam chyba osoby, która mogłaby się oprzeć temu
Najsłodszy słodycz - prawdziwa czekolada. Gorzka czy belgijska czekolada?
Jesteś fanem czekolady i mógłbyś ją jeść dniami i nocami? Nic dziwnego - czekolada od lat jest smakołykiem, który rozpieszcza podniebienia każdego
Jedzenie na zamówienie - usługi Cateringowe w Warszawie: grill
Szanowny mieszkańcu miasta Warszawa! Poszukujesz firmy cateringowej, która zapewni wyśmienite jedzenie na Twoją imprezę? Niezależnie od tego, co to za uroczystość,

Posted by on Paź 21, 2017 in Kulinaria |

Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj

Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj

Puszyste ciasta drożdżowe znane są w polskiej kuchni od dawien dawna. Już nasze prababcie częstowały swoich domowników drożdżowymi plackami obsypanymi pyszną kruszonką. Dziś niezwykle popularne jest pieczenie bułeczek drożdżowych bez jaj.

bułeczki drożdżowe bez jajek

Nie do wszystkich ciast drożdżowych potrzebne są jaja. Wśród wielu przepisów polecanych na blogach internetowych bardzo często możemy spotkać przepisy na bułeczki drożdżowe bez jajek. Do przyrządzenia takiego ciasta drożdżowego potrzebujemy 330 g mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 250 ml mleka, ewentualnie wody, 7 g suszonych drożdży, 2 łyżki cukru lub miodu oraz szczyptę soli. Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, solą oraz cukrem. Dosypkich składników dolewamy letnie mleko i oliwę, a następnie wyrabiamy ciasto. Aby wyrosło odstawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie urywamy kawałki ciasta kształtujemy z nich okrągłe placuszki i układamy na naoliwionej blaszce. W celu ponownego wyrośnięcia odstawiamy bułeczki jeszcze na pół godziny, a następnie smarujemy na wierzchu mlekiem i pieczemy 15-20 minut w około 180°C. Puszyste bułeczki bez jajek doskonale smakują z nadzieniem owocowym i obficie posypane waniliową kruszonką.