Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Przysmaki z ryby - Restauracja Rybna Poznań: Smażona ryba
Szanowny mieszkańcu miasta Poznań! Szukasz idealnej restauracji dla siebie, ale do tej pory nie znalazłeś niczego wartego uwagi? Lubisz potrawy rybne, ale nad
Smacznie zjeść w Warszawie - restauracja śródmieście
Wybierasz się na urlop do Warszawy? A może mieszkasz tam na co dzień, ale masz ochotę zjeść w jakimś miłym miejscu? Czy też przyjmujesz gości na weekend i chcesz pokazać
Catering na szkolenia i na konferencje Poznań
Obecne wymogi rynku pracy i edukacji sprawiają że organizacja szkoleń, kursów, sympozjów, seminariów i konferencji na różne tematy, stała się zjawiskiem powszechnym. Trend
Zdrowe muffinki z płatków owsianych - muffiny owsiane bez mąki
Muffiny owsiane bez mąki to szybkie i proste w wykonaniu danie, które potrafi zaskoczyć swym wyjątkowym smakiem każdego smakosza słodkich deserów. Jak przyrządzić
Japońskie smakołyki - zestaw do sushi: pałeczki
Jesteś smakoszem sushi i chciałbyś spróbować zrobić domowej roboty japońskie smakołyki? Teraz to nic trudnego! Wystarczy zamówić przez Internet zestaw do sushi i zacząć
Prosta zupa grzybowa z suszonych grzybów - klasyka i prostota
Zupa grzybowa to jedno z tych polskich dań, które uwielbia niemal każdy. Tradycyjnie przygotowuje się ją przede wszystkim na wigilijną wieczerzę, jednak w
Zjedz smacznie w stolicy - najlepsza restauracja w Warszawie
Wybierasz się na kilka dni do naszej pięknej stolicy? Jest wiele miejsc, które absolutnie musisz odwiedzić! Pałac Kultury, Łazienki Królewskie, Warszawska Syrenka,

Posted by on Paź 21, 2017 in Kulinaria |

Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj

Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj

Puszyste ciasta drożdżowe znane są w polskiej kuchni od dawien dawna. Już nasze prababcie częstowały swoich domowników drożdżowymi plackami obsypanymi pyszną kruszonką. Dziś niezwykle popularne jest pieczenie bułeczek drożdżowych bez jaj.

bułeczki drożdżowe bez jajek

Nie do wszystkich ciast drożdżowych potrzebne są jaja. Wśród wielu przepisów polecanych na blogach internetowych bardzo często możemy spotkać przepisy na bułeczki drożdżowe bez jajek. Do przyrządzenia takiego ciasta drożdżowego potrzebujemy 330 g mąki pszennej, 6 łyżek oleju, 250 ml mleka, ewentualnie wody, 7 g suszonych drożdży, 2 łyżki cukru lub miodu oraz szczyptę soli. Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, solą oraz cukrem. Dosypkich składników dolewamy letnie mleko i oliwę, a następnie wyrabiamy ciasto. Aby wyrosło odstawiamy je w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie urywamy kawałki ciasta kształtujemy z nich okrągłe placuszki i układamy na naoliwionej blaszce. W celu ponownego wyrośnięcia odstawiamy bułeczki jeszcze na pół godziny, a następnie smarujemy na wierzchu mlekiem i pieczemy 15-20 minut w około 180°C. Puszyste bułeczki bez jajek doskonale smakują z nadzieniem owocowym i obficie posypane waniliową kruszonką.