Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Filet z indyka ze śliwkami - z czym go podawać? Filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami
Filet z indyka powoli wypiera tradycyjną pierś z kurczaka. Ten rodzaj mięsa jest nieco bardziej kruchy, delikatniejszy i bardziej
Przepis na szaszłyki z piekarnika z termoobiegiem
Szaszłyki kojarzą nam się przede wszystkim z letnim grillem - w końcu najczęściej to właśnie w taki sposób są przygotowane.
szaszłyki wieprzowe z grilla przepis
Jeśli
Aromatyczny piernik bez jajek
Piernik to wyjątkowe ciasto korzenne, które gości na stole bożonarodzeniowym, w prawie że każdej polskiej rodzinie. Cieszy się ono nie tylko wyśmienitym smakiem oraz aromatycznym zapachem,
Jedzenie na wynos Rzeszów: pizza na wynos
Każdy z nas chociaż raz w swoim życiu znalazł się w sytuacji, w której pomimo odczuwanego głosu nie ma ochoty ruszać się z domu na zakupy czy też do restauracji. Zazwyczaj powodowane
Usprawnij pracę w swojej knajpie - program dla restauracji: dobra restauracja
Jesteś właścicielem restauracji i szukasz sposobu, aby usprawnić pracę w swojej firmie? Nic trudnego! W ostatnim czasie produkowanych jest
Jak przyrządzić idealny sznycel? Jak przyrządzić sznycel wieprzowy z szynki
Sznycel to z pewnością król wśród kotletów. Tradycyjne sznycle wiedeńskie przyrządza się jedynie z cielęciny i smaży na dużej ilości dobrze rozgrzanego
Czekoladki do kawy - czekoladki z napisem
Któż z nas nie lubi od czasu do czasu ulec pokusie i sięgnąć po coś słodkiego ? Za klasykę i ulubiony słodki smak Polaków śmiało można uznać czekoladę. Odpowiednio dobrane czekoladki

Posted by on Maj 21, 2018 in Kulinaria |

Przepis na makaronową zapiekankę z brokułami i pomidorami

Przepis na makaronową zapiekankę z brokułami i pomidorami

Makaronowe zapiekanki cieszą się dużą popularnością w wielu kuchniach świata. Nic dziwnego – to w końcu szybki sposób na pożywny, sycący i zdrowy obiad.

zapiekanka z makaronem brokułami i pomidorami

Oto doskonała zapiekanka z makaronem brokułami i pomidorami!

Lista składników:
– 200g ulubionego makaronu (świderki, rurki, kokardki)
– dwie puszki pomidorów krojonych w zalewie
– 300g brokułów pokrojonych w różyczki
– 1 duża cebula
– 2 papryki czerwone
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka oregano
– 100g startego żółtego sera

Makaron gotujemy al dente. W oddzielnym garnku przygotowujemy sos: podsmażamy pokrojoną paprykę i cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek. Zalewamy pomidorami w puszce, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. W międzyczasie gotujemy brokuły tak, by były jeszcze delikatnie twarde. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładamy brokułami. Całość polewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 15 min. Następnie posypujemy startym żółtym serem i podpiekamy przez kolejne 10 minut. Zapiekankę podajemy bez dodatków, udekorować można ją plastrami świeżego pomidora i gałązkami bazylii. Przepis możemy uatrakcyjnić również innymi wybranymi warzywami. Zapiekanka z makaronem kalafiorem i brokułami lub z innymi odmianami papryki będzie równie smaczna i pożywna.