Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Przepis na marynowaną paprykę bez pasteryzowania na ostro
Marynowana papryka to doskonałe uzupełnienie wielu obiadów. Przygotowuje się ją zwykle późnym latem i wczesną jesienią, kiedy papryka jest najbardziej dojrzała,
Pyszny tort bez jajek
Tort urodzinowy zazwyczaj kojarzy nam się z ciastem biszkoptowym upieczonym na bazie jajek, przełożonym wyśmienitą masą kremową. Tymczasem ciasto to można przyrządzić bez użycia jajek.

tort bez
Jak wykorzystać ciasto francuskie? Kulebiak z ciasta francuskiego z łososiem
Ciasto francuskie to rodzaj ciasta, który doskonale komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Możemy wykorzystywać go zarówno do tworzenia całych
Quesadilla wegetariańska
Quesadilla wegetariańska to pyszna potrawa kuchni meksykańskiej coraz powszechniej przyrządzana przez wiele polskich gospodyń. Jest to danie, które warto przygotować dla naszych najbliższych.

Quesadilla
Patelnie grillowe ceramiczne - catering grill Poznań
Sezon letni nieodłącznie kojarzy się nam z grillowaniem ! Odpowiednio przygotowane potrawy z grilla cechuje nie tylko głębia smaku, ale również mniejsza niż w przypadku
Naturalne soki tłoczone - soki z jabłek
Panując moda na szczupłą sylwetkę i zdrowy wygląd sprawia, ze coraz częściej decydujemy się na aktywność fizyczną oraz zwracamy uwagę na to co jemy. To bardzo dobre odruchy nie
Przepis na sernik bez jajek - sernik pieczony bez jajek
Sernik to tradycyjne ciasto, które od dawien dawna gościło na świątecznych stołach. Już nasze prababcie podczas rodzinnych uroczystości częstowały przybyłych gości

Posted by on Kwi 21, 2018 in Kulinaria |

Przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Kompot z suszonych owoców to z pewnością jeden z najbardziej charakterystycznych smaków na wigilijnym stole. Niektórzy wprost nie cierpią jego smaku, jednak dla zdecydowanie większej ilości osób to “must have” bożonarodzeniowej wieczerzy.

kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Jeśli chodzi o kompot wigilijny z suszonych owoców przepis jest bardzo prosty.

Składniki na kompot wigilijny:

– 200g suszonych śliwek
– 100g rodzynek
– 300g wybranych suszonych owoców (np. figi, jabłka, morele, daktyle)
– 2 pomarańcze
– łyżeczka cynamonu
– łyżka miodu
– 10 goździków
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki imbiru

Wszystkie suszone owoce wkładamy na sicie na minutę do wrzątku, następnie płuczemy je pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy chłodną wodą tak, by sięgała ona kilka centymetrów nad owoce (ok. 2 – 2, 5 litra). Kompot gotujemy minimum dwie godziny, następnie dodajemy przyprawy i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 20 minut. Dodajemy miód oraz pokrojoną w kostkę pomarańczę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Kompot z suszonych owoców jest zwykle słodki, nie wymaga dodatkowego dosładzania, szczególnie jeśli użyliśmy owoców z dużą ilością cukru. Kompot możemy podawać zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.