Pages Menu
 

Categories Menu
Filet z indyka ze śliwkami - z czym go podawać? Filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami
Filet z indyka powoli wypiera tradycyjną pierś z kurczaka. Ten rodzaj mięsa jest nieco bardziej kruchy, delikatniejszy i bardziej
Jedzenie na wynos Rzeszów: pizza na wynos
Każdy z nas chociaż raz w swoim życiu znalazł się w sytuacji, w której pomimo odczuwanego głosu nie ma ochoty ruszać się z domu na zakupy czy też do restauracji. Zazwyczaj powodowane
Czekoladki do kawy - czekoladki z napisem
Któż z nas nie lubi od czasu do czasu ulec pokusie i sięgnąć po coś słodkiego ? Za klasykę i ulubiony słodki smak Polaków śmiało można uznać czekoladę. Odpowiednio dobrane czekoladki
Rozsmakuj się w lokalnych alkoholach - dobre Piwo Wino Nalewki Przepisy
Jesteś mieszkańcem miasta Kraków i do tego smakoszem wykwintnych alkoholi? W takim razie ten artykuł jest w sam raz dla Ciebie! Doskonale zdajesz
Zjedz smacznie w stolicy - najlepsza restauracja w Warszawie
Wybierasz się na kilka dni do naszej pięknej stolicy? Jest wiele miejsc, które absolutnie musisz odwiedzić! Pałac Kultury, Łazienki Królewskie, Warszawska Syrenka,
Włoskie specjały w Polsce - pizza, kuchnia włoska w Warszawie
Twoim miejscem zamieszkania jest Warszawa? Mimo polskiej narodowości, Twoje serce jest głęboko oddane włoskiej kuchni? Nic dziwnego, w końcu do Włochów należy
Catering na szkolenia i na konferencje Poznań
Obecne wymogi rynku pracy i edukacji sprawiają że organizacja szkoleń, kursów, sympozjów, seminariów i konferencji na różne tematy, stała się zjawiskiem powszechnym. Trend

Posted by on Kwi 21, 2018 in Kulinaria |

Przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Kompot z suszonych owoców to z pewnością jeden z najbardziej charakterystycznych smaków na wigilijnym stole. Niektórzy wprost nie cierpią jego smaku, jednak dla zdecydowanie większej ilości osób to “must have” bożonarodzeniowej wieczerzy.

kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Jeśli chodzi o kompot wigilijny z suszonych owoców przepis jest bardzo prosty.

Składniki na kompot wigilijny:

– 200g suszonych śliwek
– 100g rodzynek
– 300g wybranych suszonych owoców (np. figi, jabłka, morele, daktyle)
– 2 pomarańcze
– łyżeczka cynamonu
– łyżka miodu
– 10 goździków
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki imbiru

Wszystkie suszone owoce wkładamy na sicie na minutę do wrzątku, następnie płuczemy je pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy chłodną wodą tak, by sięgała ona kilka centymetrów nad owoce (ok. 2 – 2, 5 litra). Kompot gotujemy minimum dwie godziny, następnie dodajemy przyprawy i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 20 minut. Dodajemy miód oraz pokrojoną w kostkę pomarańczę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Kompot z suszonych owoców jest zwykle słodki, nie wymaga dodatkowego dosładzania, szczególnie jeśli użyliśmy owoców z dużą ilością cukru. Kompot możemy podawać zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.