Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Kruche ciasto bez jaj - ciasto na tartę bez jajek
Większość pań domu kruche ciasto przyrządza z dodatkiem całych jaj lub samych żółtek. Gdy w naszej lodówce zabraknie tego składnika warto sięgnąć po przepis na ciasto
Bananowe placuszki bez jajek. Placki bananowe bez jajek
Gdy czasem doskwiera nam ochota na coś pysznego i słodkiego warto przyrządzić wyśmienity deser z dodatkiem egzotycznych owoców. Doskonałym pomysłem, który z pewnością
Smacznie zjeść w Warszawie - restauracja śródmieście
Wybierasz się na urlop do Warszawy? A może mieszkasz tam na co dzień, ale masz ochotę zjeść w jakimś miłym miejscu? Czy też przyjmujesz gości na weekend i chcesz pokazać
Filet z indyka ze śliwkami - z czym go podawać? Filet z indyka nadziewany suszonymi pomidorami
Filet z indyka powoli wypiera tradycyjną pierś z kurczaka. Ten rodzaj mięsa jest nieco bardziej kruchy, delikatniejszy i bardziej
Japońskie smakołyki - zestaw do sushi: pałeczki
Jesteś smakoszem sushi i chciałbyś spróbować zrobić domowej roboty japońskie smakołyki? Teraz to nic trudnego! Wystarczy zamówić przez Internet zestaw do sushi i zacząć
Wyśmienite drożdżowe bułeczki bez jaj
Puszyste ciasta drożdżowe znane są w polskiej kuchni od dawien dawna. Już nasze prababcie częstowały swoich domowników drożdżowymi plackami obsypanymi pyszną kruszonką. Dziś niezwykle
Naturalne soki tłoczone - soki z jabłek
Panując moda na szczupłą sylwetkę i zdrowy wygląd sprawia, ze coraz częściej decydujemy się na aktywność fizyczną oraz zwracamy uwagę na to co jemy. To bardzo dobre odruchy nie

Posted by on Kwi 21, 2018 in Kulinaria |

Przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Przepis na kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Kompot z suszonych owoców to z pewnością jeden z najbardziej charakterystycznych smaków na wigilijnym stole. Niektórzy wprost nie cierpią jego smaku, jednak dla zdecydowanie większej ilości osób to “must have” bożonarodzeniowej wieczerzy.

kompot wigilijny z suszonych owoców przepis

Jeśli chodzi o kompot wigilijny z suszonych owoców przepis jest bardzo prosty.

Składniki na kompot wigilijny:

– 200g suszonych śliwek
– 100g rodzynek
– 300g wybranych suszonych owoców (np. figi, jabłka, morele, daktyle)
– 2 pomarańcze
– łyżeczka cynamonu
– łyżka miodu
– 10 goździków
– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/2 łyżeczki imbiru

Wszystkie suszone owoce wkładamy na sicie na minutę do wrzątku, następnie płuczemy je pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy chłodną wodą tak, by sięgała ona kilka centymetrów nad owoce (ok. 2 – 2, 5 litra). Kompot gotujemy minimum dwie godziny, następnie dodajemy przyprawy i zostawiamy na małym ogniu na kolejne 20 minut. Dodajemy miód oraz pokrojoną w kostkę pomarańczę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Kompot z suszonych owoców jest zwykle słodki, nie wymaga dodatkowego dosładzania, szczególnie jeśli użyliśmy owoców z dużą ilością cukru. Kompot możemy podawać zarówno na ciepło, jak i po ostudzeniu.