Czy kuchnia polska zmieniła się na przestrzeni lat?
Kuchnia polska od dawna była smaczna, sycąca i różnorodna. Na taki stan rzeczy składało się wiele czynników, między innymi dobrodziejstwo przyrody miało ogromny wpływ na różnorodność produktów, ale też wpływ cudzoziemców odwiedzających nasz kraj. Czy dziś jest inaczej?
Już w czasach Piastów znano mnóstwo produktów, dysponowano darami natury pochodzących z lasu, jak grzyby owoce leśne, miód, orzechy laskowe, polowano na dziczyznę która była świetnie przyrządzana. W gospodarstwach hodowano drób, zwierzęta gospodarskie podobnie jak dziś. Oprócz tego jeziora i rzeki pełne były różnorodnych gatunków ryb.
Wnioski są takie, że w dzisiejszych czasach jest podobnie, choć wymiana towarowa między krajami jest większa, różne towary nawet z odległych krajów są bardziej dostępne niż dawniej ale podobieństwo kuchni polskiej zostało zachowane. Najbardziej popularne potrawy zostały zapamiętane, przepisy przekazane dla potomnych i tak przetrwała tradycyjna kuchnia polska, pełna smaków i różnorodności.
Najnowsze komentarze