Co zjeść w Poznaniu?
Gdy myślimy o poznańskich przysmakach, na myśl przychodzi nam głównie rogal świętomarciński – ciasto półfrancuskie z białym makiem, które świetnie nada się na deser lub przekąskę, jednak kiedy po całym dniu zwiedzania miasta dopada nas głód, warto byłoby zjeść porządny obiad. Czego więc spróbować w stolicy Wielkopolski?
KUCHNIA REGIONALNA
Podstawą w kuchni wielkopolskiej są dania przygotowywane z mąki oraz ziemniaków. Od wielu lat mięso i ryby spożywano głównie w święta, a na co dzień popularne były kiszonki, chleb i słonina. Kultową potrawą są pyry z gzikiem, czyli ziemniaki ugotowane w mundurkach, podawane z twarogiem ze śmietaną, cebulą i innymi dodatkami. Tradycyjna zupa to ślepe ryby (nazwa pochodzi od braku tłustych oczek w zupie, jako iż jest to potrawa bezmięsna) oraz polewka, czyli zupa ugotowana na maślance. Wiele z poznańskich dań znane jest w pozostałych regionach Polski pod inną nazwą, na przykład kopytka zwane są szagówkami, a plyndze to placki ziemniaczane. Na deser, oprócz wspomnianych wcześniej rogali, warto spróbować rury – wypieku z ciasta piernikowego z dodatkiem miodu.
A MOŻE NOWOCZEŚNIE?
Jeśli jesteś wyjątkowo wybredny, nie przepadasz za kuchnią polską i nie lubisz próbować nowych dań, możesz postawić na coś klasycznego. Pizzeria Soprano Poznań to popularny lokal serwujący sałatki, makarony, tortille oraz oczywiście pizzę, również w wersji wegetariańskiej. W ścisłym centrum znajduje się również przepiękna restauracja włoska Pinco Pallino słynąca z wysokiej jakości serów i owoców morza oraz Pizza Boyz w połączeniu z Mr. Pancake, miejsce w którym zjesz zarówno amerykańskie pankejki i wypasione burgery, jak również pizzę na puszystym spodzie z mnóstwem dodatków. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz.
Najnowsze komentarze